Готуємося до Великодня: рецепт домашньої ковбаси

Традиційно кожного року тернополяни на Великдень освячують у церкві паски, крашанки, ковбасу і вино, щоб все це у них було на столі цілий рік. На тернопільських ринках містяни поспішають купити усі продукти, які необхідні для приготування пасхальних страв. Ціни напереродні Великодня як зазвичай піднялися, тому пасхальний кошик цього року вартує більше, ніж попереднього. Кожна сім’я прагне, щоби у їхній корзинці була смачна паска, сир, масло та  ковбаса.
 
Сергій Головайчук — тернопільський шеф-кухар підготував для жителів нашого міста рецепти домашньої ковбаски, паски та особливого сиру. 
 
— Для мене це свято дуже сімейне, коли був менший, то з нетерпінням чекав Пасхи. Ми завжди збираємося разом з родиною, близькими друзями і  святкуємо. Мама вишивала нам пасхальний рушник, а бабуся любила випікати пасочки, — розповів Сергій Головайчук.
 

Рецепт ковбаси по-домашньому від Сергія Головайчука.

Матеріали:

  • Ніж.
  • Миска.
  • Дошка для нарізання м’яса.
  • М’ясорубка з функцією набивання ковбаси.
  • Нитка.
  • Каструля.
  • Зубочистка або товста голка.

Інгрідієнти:

  • Свинна м’якоть.
  • Сало.
  • Часник.
  • Спеції.
  • Кишки очищені.
  • Вода.

Спосіб приготування:  

  1. Свинину нарізати невеликими кубиками. У великій мисці (або на столі) вимішати м'ясо з фаршем, гірчицею, сіллю та перцем. Поступово доливати воду, за кожним разом ретельно перемішуючи. Готову суміш залишити в холодильнику на кілька годин (найкраще на ніч).
  2. Наступного дня до м'яса додати подрібнений часник, ще раз ретельно вимішати. Можна сформувати невеличку котлетку і обсмажити її на сковорідці, щоб переконатися, що ковбаса приправлена за Вашим смаком.
  3. Підготувати кишки. Якщо вони були попередньо посолені, вимочити їх у холодній воді, перевірити цілісність( набирати в кожну кишку воду і слідкувати чи рідина не витікає). В місцях розриву кишки розрізати на менші відрізки.
  4. Підготувати насадку для наповнення кишок (спеціальна в електричних або ручних м'ясорубках). Один кінець кишки наповнити повітрям і одягнути на насадку (зав'язувати другий кінець не обов'язково, це важливо лише при підготовці ковбас копчених або варено-копчених). Фаршем рівномірно заповнювати ковбаски, формуючи невеличкі кружальця вагою 300-400 гр.
  5. Начинені ковбаски викласти на деко, проколоти в кількох місця. Випікати в розігрітій до 170 ˚С духовці, протягом 40-45 хв, потім температуру збільшити, щоб ковбаска підрум'янилася і пекти ще 5-10 хв (орієнтуйтеся самостійно, багато залежить від особливостей Вашої духовки, товщини кишок).

Сергій Головайчук говорить:

— Смачного! Бажаю приємного святкування і сімейного затишку.


 

 


Тетяна Шило

Опис відсутній


Читайте також