На запитання, чого бракує до повного щастя, українці найчастіше відповідають: миру і весни

20 березня — День щастя. Це свято молоде — йому лише 4 роки. Кореспондентка ДОБИ поспілкувалася у День щастя з психологом аби дізнатися, які існують правила щасливого життя.

Як повідомляв 5.ua, у лютому 2016 року The Independent назвав найщасливіші міста Європи. Найщасливішими вважає себе населення данського міста Ольборг: 72% мешканців дуже задоволені життям тут, а 24% — просто задоволені. На другому місці також місто у Данії – столиця Копенгаген.

Галина Несмашна розповідає: 

— Коли я — щаслива людина, як я дізнаюсь про це? Коли мене запитують: "Як бути щасливим?", я гублюся й не знаю, що відповідати. Натомість запитую: "Що для тебе означає бути щасливим?". Кожен сам собі дає відповідь на це питання. Відповіді різні, але вони радше не про щастя, а про задоволення життям. Задоволення отриманим, закінченим, здобутим.  І тоді я звертаюся до тлумачного словника, щоб прочитати там пояснення слова "щастя".

Словник тлумачить щастя як стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення й безмежної радості, яких зазнає хто-небудь. І я запитую себе: чи може жити людина у постійному відчутті глибокого задоволення і безмежної радості, і як поєднуються з ним почуття суму й печалі, болю і втрати? — сказала Галина Євгеніана і додала: — Я гадаю, що ми можемо бути щасливими, незважаючи ні на що, бо життя малюється нами різними фарбами і на темному тлі зазвичай особливо виділяються яскраві моменти.

 5 правил щасливого життя від  Галини Несмашної

Г.Є Несмашна — дипломований психолог, психотерапевт Європейського та Українського реєстрів (завершила навчання за освітніми програмами: «Базовий курс» (2001-2002), «Майстер-курс» (2004-2008) за напрямком Позитивна психотерапія (Український інститут позитивної транскультурної психотерапії і менеджменту, м. Черкаси, Вісбаденська Академія Психотерапії, WIAP (Вісбаден, Німеччина); член Української спілки психотерапевтів. 

Перше правило

Ми можемо бути щасливими, якщо усвідомимо, що щастя — не ціль, не кінцевий пункт подорожі, а сам шлях.

З нього випливає друге правило: жити усвідомлено.

Жити усвідомлено — це означає відчувати себе джерелом, автором свого життя, своїх виборів, своїх дій, своєї долі. Щастя приходить, коли ми припиняємо ганятися за ним чи чекати його, а зупиняємось, щоб повною мірою усвідомити, де ми знаходимось саме зараз, а це означає — приймати реальність такою як вона є.

Розуміти, де наші очікування не збігаються з нею, нам не треба робити вигляд, що нам весело, коли душу затоплює сум, бо у житті є місце і є час всьому, як от у Книзі Екклезіаста.

Час сумувати, і час радіти. А ще — можливість бачити варіанти у кожній, навіть дуже складній ситуації, завжди є наш ресурс, щоб справитись з нею. Вміння бачити, віднаходити цей ресурс—ще один крок до щасливого життя.

Примиритись з реальністю, жити у ній —означає жити щасливо.

Жити сьогодні, не чекаючи, коли нарешті настане омріяне майбутнє, і не тягнучи з собою «вантаж» минулого, а щоб жити так, потрібне третє правило — приймати себе.

Вірити в себе. Довіряти собі. А отже — любити себе. Давати собі досить часу, бути терплячим до себе, обирати найкращі зразки для наслідування. А ще — прислухатися до себе, до своїх бажань, потреб та почуттів. Мати сміливість бути собою, мати сміливість творити і не боятися змін.

Жити з любов’ю до себе — жити щасливо. А коли я люблю себе, я можу з такою ж любов’ю ставитись до інших. Жити в гармонії з іншими, мати гарне оточення, близьких людей, жити у приязні і любові – 4-те правило, як жити щасливо.

Адже щастя — це також радість від спілкування з ким-небудь близьким, коханим. Бути прийнятим, бути любленим, дарувати свою любов. Приймати інших, приймати такими як вони є, не прагнучи переробити чи вдосконалити—це  щастя!

І нарешті, 5-те – найголовніше — вміти радіти життю!

Радіти маленьким і простим його радостям — першим квітам і першому снігу, свіжому, омитому дощем, повітрю і сонячному променю, що ковзає по щоці.

Коли ми зупиняємось раптом, відчуваючи повну єдність із собою, зі світом та іншим, усе  це не відміняє, звичайно, і радості подолання й перемоги, задоволення успіхом чи новим придбанням. І коли щось хороше у нашому житті раптом закінчується, замість страждання, відчувати задоволення від того, що воно було, і щастя в минулому — також щастя!

— Живіть щасливо! 


Тетяна Шило

Опис відсутній


Читайте також