Хто і чому хоче звільнити Василя Бесагу

Начальнику управління містобудування, архітектури та кадастру Василю Бесазі, який є головним архітектором міста, оголосили війну. Чиновника звинувачували в тому, що саме він винен у перетворенні історичної будівлі на "будиночок для Барбі", в будівництві біля вокзалу та іншому. Втім, Тернопільська міська рада може здійснювати лише моніторинг проведення будівництва, бо погоджувальні функції були забрані ще кілька років тому.  Частина депутатів міської ради Тернополя оголосила ж Бесазі справжню «війну». Хто і чому хоче звільнити Василя Бесагу.

Що зроблено Бесагою

З 2011 року посаду головного архітектора Тернополя займає Василь Бесага, який публічно пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб Тернопіль, відповідно до діючого Генплану, поступово ставав максимально комфортним для проживання міста. 

Саме під його керівництвом була розроблена містобудівна документація Тернополя та  створені так звані «червоні лінії». Це лінії меж забудови та інженерно-транспортної інфраструктури. Такі плани розробили для магістральних та житлових вулиць Тернополя, а також обмежили червоними лініями майдани, сквери та площі. 

Саме Василь Бесага та підпорядковене його управлінню комунальне підприємство «Місто» розробляло проекти пам’ятників, фонтанів, бульварів, комплексні ремонти вулиць. Була проведена реконструкція бульварів Данила Галицького, Дмитра Вишневецького, Пантелеймона Куліша; реконструкція фонтанів: каскад у парку «Топільче» та на бульварі Шевченка; реконструкція набережної Тернопільського ставу; реконструкція скверу на вул. Миру та створено новий парк «Здоров’я». 

Одне з найголовніших його досягнень - реальна робота з побудови та встановлення у Тернополі пам’ятника «Незалежності» у 2012 році. 

Результати роботи головного архітектора оцінили тернополяни та експерти

Сьогодні всі ці об’єкти є справжнім обличчям та гордістю Тернополя. За останніх 5 років Тернопіль перетворився з провінційного міста на одне з найкращих міст України, куди їдуть туристи, куди йдуть інвестиції, місто, яке справедливо називають одним з найкращих в Україні.

Ці зміни помітили і експерти і самі тернополяни. Так у травні 2015 року соціологічна група Рейтинг спільно з International Republican Institute вперше провела муніципальне дослідження, які міста України є найкращими для проживання. Лідерами за опитуваннями серед населення стали Вінниця, Харків та Тернопіль. Тобто наше місто увійшло у трійку найкращих для проживання міст України.

Хто хоче звільнити головного архітектора Тернополя?

Під час минулих місцевих виборів до Тернопільської міської ради пройшло багато нових депутатів, окремі йшли в раду виключно задля розвитку свого бізнесу, переважно будівельного. Тому головне завдання — ревізія правил забудови Тернополя, тобто – Генерального плану,  щоб просунути на цей ринок нові будівельні компанії. Однак «кісткою у горлі» для опозиційних депутатів став головний архітектор Василь Бесага. 

За їх сценарієм, «незговірливий» Бесага має бути відправлений у відставку, а на його місце має прийти нова особа, яка ініціює відмову від діючого Генплану та почне роботу над новим, де будують закладені будівельні інтереси нових депутатів. При такому розвитку подій Тернопіль на декілька років буде кинутий у хаос земельного «дерибану». 

Головного архітектора Тернополя неодноразово звинувачували у недотриманні будівельних норм, незаконних забудовах, зокрема на Привокзальному Майдані. Нещодавно опозиціонери додумались звинуватити Бесагу у неестетичному перефарбуванні частини приміщення на вул.Січових Стрільців у рожевий колір. Вони забули, що у 2008 році, згідно законодавства, у міської ради були забрані контролюючі функції будівництва у місті, передавши такі повноваження Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області. А з 2011 року були забрані функції погодження проектно-кошторисної документації об’єктів. Таким чином, на сьогодні Тернопільська міська рада може здійснювати лише моніторинг проведення будівництва.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також