У лісовому господарстві розповіли, скільки ялин купили на Тернопільщині та чому на них падає попит

На Тернопільщині перед Новим роком купили тисячі ялинок. Попит на живі дерева значно знизився, кажуть у підприємствах Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства. Втім, чимало сімей купує хвойні дерева до Різдва, тому продаж триває. 

Головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів Тернопільського ОУЛМГ Андрій Маланчук розповідає, що на 30 грудня  лісовим господарствам вдалося реалізувати більше 3 тисяч новорічних ялин і сосен. Прогнозна цифра після Різдва – 3,5-4 тисячі новорічних дерев.

Причина зниження попиту — антиреклама хвойних, вважає чоловік.

— Одні запевняли, що лісівники винні у нестачі води, інші – що ялина, власне, є найбільшим її накопичувачем. Можливо, даний месидж запам’ятався мешканцям нашої області. Крім того, суттєво поменшало підприємців з інших регіонів, які, власне, закуповували новорічні дерева великими партіями для реалізації та були основними споживачами тернопільських новорічних ялин і сосен. Третьою і основною причиною вважаю, що мешканці не мають бажання ставити живу ялину вдома, бо це потребує додаткових клопотів – догляду (потрібно поливати, стежити за температурою, не ставити біля джерел опалення) та й додаткового прибирання після новорічно-різдвяних свят. Тому знайшли альтернативу живій – штучну ялину. Деякі споживачі виявляли бажання купити ялину в контейнері, яких у наявності в державних підприємствах немає, — розказує Андрій Маланчук.

Він зазначає, що підприємства задумались над альтернативою: вирощувати ялини в горщиках. Такі дерева будуть значно дорожчі, ніж зрізані, але служитимуть багато років.

— До того ж 2015 року ми зробили певний експеримент із продажу новорічних ялин у контейнерах Тернопільським лісництвом ДП «Тернопільський лісгосп», що у Петрикові, який пройшов доволі успішно. Крім того, враховуючи вибагливість споживачів щодо гарного зовнішнього вигляду, вирішили вирощувати в контейнерах більш екзотичні для тернопільського споживача хвойні – ялину колючу форму голубу. Разом із тим дана порода має невеликий щорічний приріст, тож прилаштувати таку мешканку біля своєї оселі не становитиме значних клопотів. Водночас повністю від плантаційного вирощування звичайних новорічних ялин і сосен ми не відходитимемо, а поступово, паралельно впроваджуючи їх вирощування в горщиках, — каже Андрій Маланчук.

Тернопільські ялини цьогоріч везли у Кривий Ріг (Дніпровська область), Болград, Одесу (Одеська область), Івано-Франківськ, Херсон і навіть у Молдову. Та на Тернопільщині таких дерев купили найбільше – 1854.

— Наостанок хочу вкотре запевнити громадян, що купуючи вирощену на території державного лісового фонду ялину чи сосну, ви аж ніяк не шкодите лісові, а навпаки, вкладаєте частинку коштів у майбутнє його життя.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також