Тернополянин зібрав топ-10 загадкових фактів про тернопільські підземелля

Тернопільський дослідник Андрій Кір зібрав топ-10 цікавих та загадкових фактів про підземелля в Тернополі. Таким чином хлопець хоче популяризувати проект відновлення давніх підземних ходів і створити цікавий екскурсійний об'єкт для туристів. Нагадаємо, що проект подали на "Громадський бюджет".  

1) З підвалу розбитого вщент готелю “Польонія” і ресторану, який займав колись перший поверх будинку, виповз із підземелля чоловік. Він страшенно заріс чорним волоссям, брудним та скуйовдженим. Лежав горілиць, його кропили водою, але він був уже мертвий. У натовпі з уст в уста передавали історію, яка щойно трапилася. Єврей виповз із руїн, але йти не міг і очі ховав від яскравого весняного сонця. Ламаною польсько-українською мовою питав людей, які його оточили: — Війна скінчилася?… Німців уже нема?…
Проживши багато місяців у темряві, чоловік не витримав денного світла. Напевно, додалися ще й руйнівні емоції, велика радість спасіння. З ним стався, як говорили, сонячний удар. Неймовірно виснаженого й осліпленого сонцем, його убив порятунок.

2) Під водами ставу проходить таємний хід до Загребелля: Ян Тарновський, перед тим як зупинити води Серету, збудував під дамбою перехід на захід. На Загребеллі, у ліску, є вхід у підземелля, який засипали будівельним сміттям. Існування підземного ходу від Старого замку до Кутківців підтверджується спогадами будівельників, які відновлювали замок на початку 1950-х років. Споруда має ще три поверхи вниз. У нижньому вони виявили масивні залізні двері в зовнішній стіні, через які потрапили в муровану штольню заввишки у людський зріст.

3) У краєзнавчому музеї є гравюра Замку, на якій видно підвал із віконцями, що підтверджує існування нижніх ярусів, які зараз приховані під товщею землі. Окрім того, замок був центром міста, і у ньому була казна. Його підземелля, таємні сховки та переходи між стінами досі приховують багато таємниць та сюрпризів.

4) Під катедрою у центрі підземелля на так званому «золотому січенні» (точка перетину широтної і субмеридіальної геодинамічної зони) на глибині 14м залягає водяний пласт із джерелом з цілющими властивостями.

5) Відомо, що у церкві над ставом до війни зберігалася Біблія XVII століття, інкрустована дорогоцінним камінням. Вона вважалася дуже великою цінністю у віруючих. Коли почалася війна, Біблія зникла і до сьогодні невідомо, де вона знаходиться. Юзеф Зіммельс вважав, що є шанс знайти її саме у підземеллях під церквою. Адже, коли почали бомбити Тернопіль, дуже небезпечно було хапати таку дорогоцінну річ і кудись тікати, бо вберегти її в цих умовах було неможливо. Її було легше заховати у підземному ході, що підходив до церкви, і замурувати, а згодом віднайти.

6) Свідчення про ходи Тернополя підтверджуються записом архіву від 19.07.1931 року про те, що по вулиці Руській на Ринку запала дорога, почали копати та провалились через давні підвали. В серпні 1931 року відкрили підземний коридор і велику кімнату в якій були сліди від коліс, оббитих металом.

7) Під час другої світової війни у Замку та його льохах, зокрема, розміщувався німецький гарнізон. Під час відступу з міста поранених та невелику групу солдат залишили там. Радянські війська закачали в підземні кімнати запалювальну суміш та спалили німців живцем. Там і досі є багато останків, які потребують дослідження та ексгумації. Так само і зберігся помітний запах “паленого”.

8) Підземелля завжди використовувалися під час бойових дій:
- Їх стіни в окремих місцях мали зубчасту форму. Ці ділянки активно використовувались в період татарських набігів. Оборонці ховались в такі ніші і у випадку прориву ворога в ходи непомітно могли його вбити.
- Замок та підземелля були форпостом оборони січових стрільців УГА та петлюрівців. Цікаво, що пострілом з Замку один з українських вояків відстрілив носа пам’ятнику Міцкевичу, здійнявши великий гвалт серед поляків.
- Є свідчення, що під час 2 СВ в підземеллі діяв рух опору, організований євреями, який наробив багато шкоди німцям, адже вдало користувався таємними підземними комунікаціями.
- Побутує думка, що через ходи здійснювалося постачання підрозділів в Замку та інших оборонних пунктах.
- Користуючись підземними комунікаціями вдалось знизу підірвати німецький підрозділ, що облаштував оборонний пункт в районі сучасного Драмтеатру.

9) Існує й альтернативна версія про історію заснування міста Тернополя, підтвердження якій можна відшукати в підземеллях, їх архітектурі, та ключових давніх спорудах. Дана версія твердить, що Тернопіль як місто міг бути заснований в 11-12ст під час хрестових походів лицарями-хрестоносцями за наказом Конрада Мазовецького, як фортеця-форпост християнства для захисту від повстанців-язичників. З того часу збереглося кілька споруд, а саме: Стара Синагога (знищена під час війни), Надставна церква, Середня церква, підземні ходи. Про імовірний їх вік свідчать повоєнні документи під грифом “таємно”.

10) Підземні ходи Тернополя, ймовірно, мають набагато старший вік, ніж офіційна дата заснування міста. Їх можна порівняти із підземеллями міста Аккра (Ізраїль), заснованого тамплієрами в 1291 році. Привертає увагу їх одинакова структура, використані матеріали (піщанник, розчин), одинакова кількість рядів. Цікаво, що кожних 100 років рівень поверхні землі у містах піднімається на 0,5 метрів (так зване цивілізаційне нашарування), що свідчить про їх давніше будівництво, ніж перша половина 16 ст, адже при їх бунівництві спочатку викопувався рів, будувалися стіни та склепіння, після чого рів засипався. Зважаючи, що в старому місті ходи прокладені переважно на глибині 5 метрів, то можна припустити, що їх вік - 700-800 років. Фундамент Тернопільського замку міг бути залишком колишньої цитаделі, на місці якої, Тарновський звів свій палац.

 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також