Тернополяни ходитимуть з палицями на роботу. Фото, відео

Збиратимуться невеликими групками, братимуть в руки палиці і ходитимуть містом тернополяни, які долучились до клубу любителів скандинавської ходьби. Ходуни вперше зібрались у суботу на набережній Тернопільського ставу. Ініціювала зустріч чемпіонка світу з паверліфтінгу, коуч-консультантка здорового способу життя Лілія Проць.

Жінка зазначає, що така ходьба корисніша за звичайну, адже працюють всі групи м'язів. Вона не має протипоказань і займатись скандинавською ходьбою можна навіть літнім та людям з надлишковою вагою.

— Ця ходьба походить зі скандинавських країн. Від простої корисніша тим, що коли ти з палицями, то знімаєш навантаження з колін, з поясниці, з хребта, навантаження йде на грудний відділ. Проста ходьба теж корисна, але коли ти просто ходиш, задавати темп не дуже зручно, а з палицями краще, — зазначає Лілія Проць.

Спортсменка розповідає, що займатись ходьбою добре людям, які мають проблеми з надлишковою вагою, з колінами.

— Це те, чим можна займатись і в 90 років. Задіюється дихальна система, серцево-судинна. Це позитивні емоції. Якщо буде група, то буде ще й користь спілкування, — продовжує Лілія Проць. — Якщо жінка з надлишковою вагою прийшла, треба починати акуратно, повільно. Навіть якщо вона прийшла до кілометра, це вже буде успіх, якщо людина середнього віку і не має проблем, то може ходити більше. 

На ознайомчу зустріч любителів ходьби прийшли люди, які мешкають в різних мікрорайонах Тернополя, цікавляться здоровим способом життя і займаються руховою активністю. Дехто навіть встиг купити палиці.

— Побачила інформацію в інтернеті. Навіть встигла зробити групу, — каже 59-річна Любомира Штанюк. — Палиці ще не купила, бо не знала, як вони виглядають. Але куплю. Я кожного дня ходжу від Надставної церкви до залізничнго вокзалу чи до 6-го магазину пішки. А потім дві зупинки їду, не тому, що змучуюсь, а тому, бо там дуже загазовано. А назад теж їду до вокзалу, а потім пішки.

Тепер жінка планує купити палиці і ходити на роботу з ними. Каже, що візьме до компанії подругу і ходитимуть разом. 

Лілія Проць показала тернополянам, як правильно регулювати висоту, як ходити та задавати темп. Каже, що коли тернополянам сподобається, то можна буде організувати групки в різних мікрорайонах. 

— Спочатку зберемо тернополян, познайомимо між собою. Поки ще збираємось на набережній, а потім розіб'ємось по мікрорайонах. Будемо вчити робити розминку, як дихати, як ходити, а  потім люди будуть ходити самі, — каже спортсменка.

Наступна зустріч відбудеться 20 березня на набережній, біля причалу.

 Відео: Юрій Дігай


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також