Скандальний мільйонер з Тернопільщини збіднів, але досі у десятці найзаможніших людей країни


Помідорний магнат з Тернопільщини Дмитро Фірташ — у десятці найбагатших людей країни за оцінками видання "Фокус". Народився один з зайбільших мільйонерів в селі Синьків Заліщицького району. Перші гроші заробляв на помідорах. Останнім часом з іменем Фірташа пов'язують чимало скандалів. Сам він вже тривалий час не повертається в Україну.

Десятку найбагатших людей України вкотре очолив одіозний Ренат Ахметов. Видання "Фокус" оприлюднило список ста найбагатших людей, які заробили свій капітал в Україні. Котрий рік поспіль перше місце серед мільйонерів посів бізнесмен Рінат Ахметов, пише ТСН.

Його статки оцінюють у 7,7 мільярда доларів. 48-річний Ахметов володіє найбільшою фінансово-промисловою групою України та спеціалізується на металургійній та енергетичній промисловості. Проте цього року капітал президента ФК "Шахтар" Донецьк зазнав значних втрат і скоротився майже удвічі. Цьому сприяла девальвація гривні та загальний занепад української економіки. Наразі більшість активів донецького бізнесмена перебувають у зоні високого ризику, оскільки з незрозумілих причин Ахметов вирішив не відкривати очі мешканців Донеччини на пропаганду Кремля. Крім фінансових втрат, найбагатша людина країни втратила й політичний вплив, оскільки перероджені в Опозиційний блок "регіонали" втратили монополію у владі.

 Друге місце серед українських багатіїв посів бізнесмен та колишній глава Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський. Статок співвласника групи "Приват" оцінюється у 2 мільярди доларів. До сфери інтересів 52-річного президента ФК "Дніпро" входять металургія та нерухомість.

Трійку найбагатших людей України замикає співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов. 53-річний бізнесмен може похизуватися статками у 1,9 мільярда доларів. Окрім партнерства з Ігорем Коломойським, Боголюбов має власний бізнес у гірничодобувній компанії "Consolidated Mineral".

Четвертим у рейтингу українських олігархів став засновник міжнародної інвестиційно-консалтингової компанії "East One Group" Віктор Пінчук зі статками у 1,8 мільярда доларів.

П'яте місце посів народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський. Народний обранець та власник одної з найбільших промислово-інвестиційних груп України "Смарт-холдингу" може похизуватися 1,6 мільярдами доларів.

Шостим став власник групи "Енергетичний стандарт" Костянтин Григоришин зі статками у 920 мільйонів доларів.

Сьому сходинку у рейтингу багатіїв посів громадянин Греції Леонід Юрушев. Власник девелоперської компанії Ярославів Вал та компанії "Скандинавія", бізнесмен володіє статком у 900 мільйонів доларів.

На восьму позицію спустився Дмитро Фірташ, маючи 880 мільйонів доларів. Засновника Group DF у 2014 році арештовувало ФБР, а західні ЗМІ постійно знаходять нові брудні подробиці його бізнесу.

На дев'ятій сходинці опинився харківський бізнесмен та засновник DCH Group Олександр Ярославський. Власник статку у 850 мільйонів доларів був народним депутатом IV скликання від "Партії зелених України".

Замикає першу десятку українських олігархів 40-річний засновник та власник агрохолдингу "UkrLandFarming" Олег Бахматюк.

Президент України Петро Порошенко посів 12 сходинку у рейтингу найбагатших українців. Статок власника корпорації Roshen оцінюють у 730 мільйонів доларів.

В Україні нарахували 683 мільйонери. Загальна кількість багатіїв збільшилась на 3%.

Дмитро Фірташ:

Народився 2 травня 1965 року в селі Богданівка (нині Синьків) Заліщицького району, Тернопільської області. Мати працювала бухгалтером на цукровому заводі, батько — водієм.

У вільний від основної роботи час сім'я працювала на землі. Дмитро до сімнадцяти років разом з матір'ю вирощував на продаж помідори.

З 1982 по 1984 рік навчався в Краснолиманському ПТУ № 119 за фахом машиніст локомотива.

Після закінчення профтехучилища був призваний на строкову службу до армії, де дістає ряд нагород. Після служби повертається до сільського господарства, одружується. Через якись час починає торгівлю спиртом. 

В дев'яностих вивозить сім'ю за кордон.

Згодом фірма Фірташа «КМІЛ» отримала ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності по постачанню в Україну природного газу за нерегульованим тарифом

За даними журналу «Фокус» за 2013 рік, зі статками понад $3,3 млрд. займав 4-е місце в рейтингу найбагатших громадян України.

12 березня 2014 Дмитро Фірташ затриманий у Відні за запитом ФБР за підозрою в дачі хабара у розмірі $18 млн. індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії. Через 9 днів після затримання Дмитра Фірташа — 21 березня 2014 року бізнесмена було звільнено під рекордну для Австрії заставу в розмірі 125 мільйонів євро


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також