Микулинці на цьому тижні святкуватимуть 920-річний ювілей (програма)

Цього тижня  одне із найдавніших містечок Тернопільщини – Микулинці відзначатиме 920-річний ювілей. Святкування розпочнуться 18 вересня о 12 годині. Їх вестимуть Таня Песик та Аркадій Войтюк.

У програмі: концерт за участю гуртів «Los Colorados», «O.Torvald», «Біла вежа», виконавців Надії Гураль та Ігоря Яснюка, djТаллін, змагання з міні-футболу і шашок, наметове містечко майстрів, атракціони, конкурси та забавки для дітлахів, частування гостей свята.

Перша писемна згадка про Микулинці датована 1096, де вони згадуються як Микулин, згідно з «Повчанням» Володимира Мономаха: «А у В'ятичі ходив дві зими на Ходоту і на сина його, і до Кордну ходив першої зими. І ще за Ізяславичами [гналися] за Микулин, і не настигли їх. І тієї весни — до Ярополка у Броди на раду».

За однією з версій, назва селища походить від імені його засновника — воєводи князя Василька Микули. Згідно з іншою, - від давньої церкви святого Миколая, яку збудували тут монахи[8].

У Лаврентіївському літописі «город Микулинь» згадується три рази у зв'язку з князівськими міжусобицями. Зокрема є згадка під 1444 роком.

1202 поблизу Микулинців відбулася битва київського князя Рюрика Ростиславича з галицькими і володимирськими боярами.

У другій половині XI століття поселення належало до Теребовельського, від 1140-х — до Галицького, від 1199 - Галицько-Волинського князівств. На той час Микулин був значним населеним пунктом, через який проходив торговельний шлях з Галича до Києва, водночас був ніби твердинею від нападів зовнішніх ворогів.

Джерело: Тернополяни


Оксана Пілат

Опис відсутній


Читайте також