Фонд Ігоря Гуди везе в Тернопіль з Ватикану унікальну святиню — Нерукотворний образ Христа

Унікальна християнська святиня — оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа, незабаром прибуде на Тернопільщину. Святиня зберігається в особистій захристії Папи Римського, ікона понад століття не покидала Ватикану і виставлялась для загалу лише один раз на рік. Образ виставлять 12 лютого у Марійському духовному центрі Зарваниця, а згодом у головному храмі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ – Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці.

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) на прес-конференції 24 січня зазначив, що святиня лише кілька разів покидала Ватикан: побувала в музеї у Франції, минулого року у Львові, а зараз приїде в Тернопіль.

— Образ не написаний рукою людини, Вероніка обтерла обличчя і Христос в подяку їй відбив на тім рушнику свій образ обличчя. Цей нерукотворний образ третій раз прибуває з Ватикану. Був у Львові, буде на Тернопільщині, і був у музеї, більше ніде його не буде. Його доставлять літаком, спеціальна охорона з Ватикану його охоронятиме. Коли образ був у Львові, то люди молились і навіть відбувались чудесні оздоровлення.

Історія Нерукотворного образу оповит багатьма переказами. Відомо кілька версій походження цієї святині, з яких найпоширеніші дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка витерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук назвав прибуття ікони в Україну жестом папської підтримки.


— Сьогодні ми маємо унікальну можливість побачити Боже обличчя. Ми маємо унікальну реліквію, яка є свідком земного життя. Вдумаємося, Христос особисто взяв у руки цей обрус, сам особисто притулив до свого обличчя. І тому цей обрус називається нерукотворний. Ми сьогодні складаємо сердечну подяку Святішому Отцеві за те, що він благословив, щоби ця реліквія прибула до нашої багатостраждальної землі. І це є ще один жест папської підтримки, солідарності і благословення для нашого народу. Разом з тим це є великий знак надії, — сказав Глава УГКЦ під час перебування образу у Львові.

Судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Роман Дутчак каже, що поводитись з іконою треба дуже обережно. Навіть під час перебування в музеї Франції образ пошкодився і затемнився, бо було забагато світла. Відтак поводитимуться з святинею дуже делікатно: образ має зберігатись при спеціальному освітленні, перевозитись обладнаним транспортом, ікону не можна чіпати рукам та фотографувати. 

— Її не можна просто взяти в руки і принести чи привезти автомобілем. Є багато моментів, долаючи їх —  відчуаєш благодать Святого Духа. Дякуємо Господу, що зводив нас із потрібними людми. Основне гасло — молитва за мир в Україні, — зазначив отець Роман Дутчак.

Перебування ікони на Тернопільщині — великі витрати, церква не мала таких грошей, тому на допомогу прийшли благодійники — благодійний фонд “Твори добро” Ігоря Гуда взяв на себе всі організаційні видатки.

— Від імені Ігоря Гуда щиросердечно хочу подякувати Папі Франциску, митрополиту, святим отцям за можливість долучитись до цієї події. Вона є історичною, вона об’єднує нас у молитві та зміцнює віру. Фонд буде підтримувати мистецькі, культурні і особливо духовні заходи, — зазначила заступник директора компанії «Креатор-буд», представниця фонду Ольга Процик.

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій подякував Ігорю Гуді та його фонду. За його словами, перебування Нерукотворного образу зміцнить віру всіх християн. 

— Я хочу подякувати благодійному фонду, бо церква не в силі зробити цю історичну подію. То не так просто. Є дуже велика цінність, спеціально з Ватикану приїжджають монсеньйори, які будуть стерегти, тут поліція буде стерегти. Це скарб, який би не дай Бо втратили... про це не можна навіть подумати. Ми будемо разом з благодійним фондом і з вами старатись, щоби вимолити миру для нашої країни, щоб не проливалась мирна кров синів і дочок України, — сказав Митрополит.

Фундатор фонду «Твори добро» Ігор Гуда подякував за можливість долучитись до історичної для України події.

— Нині країна переживає складний період: українським сім’ям потрібна допомога і фінансова, і духовна, — розповідає Ігор Гуда. — Україна, й Тернопілля зокрема — благословенний Богом край. У складні часи завжди зводили погляд до неба і надіялись на Бога. Нам і нині важливо відчувати Божу опіку і підтримку. Для мене величезна честь долучитись до такої історичної миті. Хочу подякувати за цю можливість бути пичетним до події, яка об’єднає нас усіх у щирій молитві за мир у країні, — сказав Ігор Гуда.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також