Емоції кольору та живопису від тернополянки Любові Поворозник

Перші свої картини тернопільська художниця малювала на стінах в гуртожитку. Тоді вона ще навіть до школи не ходила. Батьки не зважали на пустощі дитини. Раз по раз нові шпалери переклеювались в маленькій кімнаті, як нове полотно для мольберту. Так народжувався талант.

Нині Любов Поворозник професійна молода художниця. Малює здебільшого пейзажі та натюрморти. Були успішні виставки в складі арт-груп «Сновиди» і «Євген Удін і Ко». А колись був навіть невтішний досвід торгівлі своїми творами на Валовій.

- Малювала, мабуть, завжди, скільки себе пам’ятаю… Батьки наклеїли вдома шпалери. Два тижні пройшло, дитина показала своє мистецтво – нові треба клеїти, – поділилася дитячими спогадами художниця.

Далі була художня студія після уроків. Сьомий клас пані Люба називає початком своєї професійної кар’єри.

- Тоді прийшла до нас в школу вчителька дизайну Маліновська Людмила Петрівна. Ця людина від Бога, яка бачила в дітях художній дар. Вона вміла гарно пояснити, легко, доступно, діти її любили. Це вчитель з великої букви, – каже художниця.

Своє натхнення Любов Поворозник черпає від природи. Наснагу до малювання дає музика, хороший настрій, враження від людей.

- Мене майже все надихає до малювання. Я часто ходжу з малим через парк. Парк кожен раз інший в різний час доби. Річка зранку має  сріблястий туман, ввечері він може бути рожевим від заходу сонця. Я роблю фотографії, а потім з них малюю пейзажі Тернополя. Малюю не тільки з фото, на природі роблю етюди, а вже з тих замальовок – картини.  Малюю пейзаж таким, яким не тільки бачу, а й відчуваю. Ця зміна під вечір, цей легенький вітер… Ось-ось день розсіється, впаде темна ніч, так хочеться такі відчуття передати на полотні.

Першим критиком картин пані Любові є її чоловік. Володимир Поворозник – відомий графік в мистецьких колах Тернополя. Як каже художниця живопису, у неї на першому місці колір, емоції кольору, так у Володимир на першому місці – форма, контури і зміст. Фахові суперечки щодо того чи іншого штриха наповнюють живопис ще більшою професійністю та якістю.

Любов Поворозник розповіла, що перші виставки-продажі її картин відбулись на Валовій. Втім, як признається з посмішкою, продавець з неї не вдався.

- Напевне, художники не вміють продавати свої полотна. Я намагалася розповідати людям про емоції в картині, про кольори, а чоловік, якому тоді здавала картини під реалізацію, казав мені: «Люба, я не хочу тебе ображати, але ти не вмієш продавати картини. Ти не те людям говориш».

У Любові Поворозник тепер знову виставка власних мистецьких робіт. Назва виставки: «В очікуванні літа». Її живопис, презентуватиме  арт-кав’ярня «Зернятко», що по тій ж вулиці Валовій. Триватиме виставка від 9 квітня до 7 травня.     


Назарій Наджога

Опис відсутній


Читайте також