Екзотичні комахи з’явилися на Тернопільщині

В Тернопільській області з’явилися незвичні для нашої місцевості комахи – богомоли. Їхні фотографії час від часу викладали в соцмережі. Директор Тернопільського обласного екологічно-натуралістичного центру учнівської молоді Іван Герц розповів "ДОБІ", як комахи потрапили до нас.

- Ця комаха поширена, в основному, в південних районах Європи. У зв'язку зі зміною клімату, богомол почав мігрувати у північні райони, не лише Європи, але й України. Донедавна цю комаху можна було знайти на Закарпатті, а протягом останніх років вона з'явилася на території Тернопільської області, – розповідає Іван Герц.

За його словами, богомол поїдає інших комах, але не складає небезпеки для людини, хоча, якщо ловити, то він може нанести невеличку травму.

- Річ у тому, що змінюється температурний режим, зими стать більш теплими. Яйця та личинки комах дуже легко переносять наші зими. Це призводить до того, що їх все більше з'являється на території нашого регіону, – каже еколог.

Науковець каже, що богомол дуже легко маскується у траві.

- У разі небезпеки ця комаха піднімає своє тіло та передні лапки, які вкриті шипами, і нагадує людину, або істоту, яка молиться. Від цього пішла назва Богомол, – говорить Іван Герц.

До слова, про появу богомолів також повідомляли у Львові, Ужгороді, Хмельницькому. Велику дванадцяти сантиметрову комаху сфотографували в Ужгороді минулого місяця.

В нашому місті тернополянка знайшла богомола біля "Епіцентру".

 


Юлія Швець

Опис відсутній


Читайте також