15 років тому в Тернополі з'явилась скульптура ангела-хоронителя, яку в народі прозвали "бабою"

25 жовтня минає рівно 15 років з того часу, як в Тернополі встановили скульптуру ангела-хоронителя біля будинку обласної ради профспілок на вулиці Григорія Танцорова. Постать Ангела заввишки з людський зріст із високо піднятими руками стоїть на круглій триметровій стелі. В лівій руці Ангел тримає лаврову гілку.
 
Скульптура з'явилась там з нагоди 75-ої річниці утворення міжспілкового об'єднання Тернопільщини.
 
Як пишуть на сайті Мій давній Тарнополь, у 2001 році була суперечка стосовно того, куди саме розвертати пам'ятник.
 
- Свого часу була суперечка, куди її повертати, до вулиці Танцорова чи до входу. Вирішили обрати другий варіант, бо там людей більше ходить. То є ангел-хоронитель (бабою називають, йдем білити бабу), але сам пам'ятник виконано не у канонічних традиціях, тому то все умовно, бо руки він не так тримає (догори) і крила не такі. А за крила, то люди казали, що він має рюкзак, а не крила. У руках тримає лаврове листя із латуні, - пишуть на сайті Мій давній Тарнополь.
 
Сам будинок біля скульптури побудований у 1969 році, а у 1970 введений в експлуатацію. Зведений для профспілок. Споруда має 6 поверхів, але дах переробили у приміщення і тепер по суті їх 7. Колись тут працювало 300 осіб, тепер десь більше 60 відсотків приміщення здається в оренду. 
 
 
 

Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також