У захристі Ватикану зберігається унікальний фелон Папи Пія IX, який коронував ікону з Тернопільщини

Сакральні речі, одяг та взуття для літургій та унікальні ікони зберігаються в захристі Папи Римського. Про них розповів судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Роман Дутчак. Він каже, що приватна захистія Папи — це насправді надбання цілої Церкви.

— Там зберігаються сакральні речі, які йому подарували. Є чаші, фелони, навіть є фелон за склом Папи Пія IX, того самого Папи, який коронував Зарваницьку ікону Богородиці. Цей фелон вишивали 16 жінок 16 років і нічого більше не робили. Зберігаються такі речі, які стосуються літургій, тапочки, всі сакральні речі. Це те, що нас вразило. Це такий музей надбань цілої Церкви. З нього можна користати, але ця кімната не є для вселюдного огляду, не функціонує він як музей, — сказав отець Роман Дутчак.

Нагадаємо, у захристі Папи Римського зберігається Нерукотворний образ Христа, який втетє за всю історію покине Ватикан і прибуде на Тернопільщину. Ікону везуть за підтримки благодійного фонду Ігоря Гуди, який взяв на себе всі організаційні витрати. 

Довідка: 

Захристя (лат. sacristia, від sacrum — священне начиння) — приміщення біля вівтарної частини християнського храму, призначене для зберігання предметів культу.

У християнських храмах захристя являє собою приміщення, розташоване збоку або перед вівтарем, в якому зберігається культове начиння (священний посуд, богослужбове вбрання священнослужителів, богослужбові книги тощо.), здійснюється облачення священнослужителів, а також інші обряди. Відомі захристя й у вигляді окремо розташованих будівель.

 

 


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також