В Україні тотальна відсутність фахівців з написання та управління європейськими проектами, – Микола Смолінський

2016 рік повинен стати для українського бізнесу більш комфортним для ведення бізнесу в Європі, – заявляють експерти. Для українців стали доступними нові можливості, які, у свою чергу, передбачають підвищення вимог до ведення підприємницької діяльності. Яких саме – розповідатимуть на семінарі «Вихід на ринки ЄС. Нові можливості розвитку бізнесу», який відбудеться 20 лютого у Клубі Ділових Людей (Тернопіль). Експерт заходу Микола Смолінський (президент CEASC) в інтерв’ю перед заходом розповів про стан євроінтеграції українського бізнесу.

Пане Миколо, у 2016 році тема виходу українського бізнесу в Європу буде така ж актуальна, як і у 2015?

Так. Збільшення присутності українських компаній на ринку ЄС спричинять багато факторів. Перш за все – це підписання угоди про асоціацію, після якого Україна інтенсивно інтегрується до Європейського союзу як геополітичного та економічного об’єднання. До того ж, внаслідок відомих подій, ми значною мірою втратили традиційні для нас ринки, насамперед – ринок Російської федерації. Сподіватися на швидке відновлення економічного партнерства важко, як внаслідок політичних розбіжностей, так з причин економічних проблем у самій РФ. Отже, альтернативи виходу на європейський ринок просто немає. Тим більше – ринок ЄС, який налічує понад 550 млн. споживачів - найбільший у світі.

Враховуючи застосування Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, які тенденції розвитку бізнес слід очікувати незабаром?

Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» з 1 січня 2016 року скасувало майже 13 тисяч Радянських ГОСТів. У країні триває перехідний період, впродовж якого усі без винятку українські виробники повинні перейти на європейські норми якості. Для того, щоб бути присутніми не лише на ринку ЄС, але і на вітчизняному і взагалі на ринку, доведеться виконувати стандарти, наведені у директивах та гармонізованих технічних нормах Європейського союзу. Провідні виробники вже запровадили у компаніях системи менеджменту якості і виготовляють продукцію згідно технічних норм ЄС. Усі решта будуть робити це впродовж поточного року, в іншому випадку вони просто зникнуть з ринку.

У кількох словах: які можливості ЄС зараз доступні для українського підприємця? І наскільки складні механізми їхнього застосування?

У даному випадку ми можемо розглядати два варіанти допомоги українським підприємцям –поворотну та безповоротну.

З механізмів поворотної допомоги нам доступні кошти ЄБРР, програми технічної допомоги (кредитування) від урядів країн – членів ЄС у сфері МСП, сільського господарства, впровадження енергозберігаючих технологій.

Безповоротна допомога (дотації) може бути отримана насамперед з програми досліджень та інновацій Європейської комісії Горизонт – 2020. Зараз готується доступ України до ще однієї європейської програми – «Конкурентоздатність підприємств малого та середнього бізнесу» (COSME).

З європейського боку проблеми, як такі, відсутні. Механізм роботи із європейськими програмами простий, зрозумілий та недискримінаційний. З українського боку – так, проблеми у роботі із цими джерелами існують. Основні з них: майже тотальна відсутність фахівців з написання та управління європейськими проектами, відсутність довготермінових партнерств із суб’єктами господарювання ЄС та поки що малий досвід у налагодженні таких партнерств. Невміння працювати із проектами, які базуються на співпраці бізнесу і науки. Ну і звичайно, для прискорення процесів інтеграції України до Євросоюзу, необхідно якнайшвидше сформувати відповідне законодавче поле…

Більше про семінар «Вихід на ринки ЄС. Нові можливості розвитку бізнесу»: http://bc-club.org.ua/event-details/event/1576.html.
Вхід на захід вільний.

Інформація для ЗМІ: для того, щоб акредитуватися на захід, перейдіть за посиланням: http://goo.gl/forms/l2ETRCVUcT

 


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також