У двох мешканців Тернопілля хотіли незаконно вирізати нирки в Коста-Ріці

Днями у Міжнародному аеропорту «Бориспіль» після проходження реєстрації на рейс «Київ-Мадрид» працівники СБУ затримали організатора злочинної групи.  Її учасники встигли налагодити канал торгівлі людськими органами.

В ході слідства було з’ясовано, що впродовж 2011-2012 років злочинці підшукували і вербували малозабезпечених людей, які опинилися у скрутному фінансовому становищі. Так учасники угрупування і натрапили на 27-річного та 35-річного жителів Тернопільщини. Переправивши їх у Коста-Ріку, методом хірургічного втручання у них мали вилучити нирки.

Донори мали  б отримати по 10 тисяч доларів винагороди за органи, а 34-річний організатор – до трьох тисяч за кожного «клієнта». Для того, аби безперешкодно добратися закордон, громадян України забезпечували паспортами та всіма необхідними виїзними документами. Операції ж проводилися у медичних центрах Еквадору, Коста-Ріки та Шрі-Ланки.

В прес-службі СБУ зазначають, що під час обшуку помешкання організатора оборудки, правоохоронці знайшли велику кількість марихуани, а також результати аналізів українців, які оплатив замовник. За словами 34-річного раніше судимого «ватажка» злочинного угрупування, люди мали бути здоровими та підходити за всіма критеріями. Таким чином, закордоном злочинці вилучили нирки вже у сімох громадян України.

Згідно статті 149 Кримінального кодексу України, за торгівлю людьми або інші незаконні угоди щодо людини, винуватцям загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Лілія КУЛЕНИЧ


Євген Мельниченко

Опис відсутній


Читайте також