Тернопільщина звернулась до сусідніх областей заборонити промисловий вилов риби на Дністрі

Тернопільська обласна рада на вчорашній сесії прийняла звернення до трьох сусідніх областей тимчасово заборонити промисловий вилов риби на Дністрі. Звернення направлено до Івано-Франківської, Хмельницької, Чернівецької обласних рад і облдержадміністрацій.

Промисловий вилов риби депутати Тернопільщини ініціюють заборонити на період 2016-2018 років.

Проект звернення подала обласна фракція «Об’єднання «Самопоміч». Втім, як розповів «ДОБІ» голова громадської організації «Протидія корупції та  моніторинг екології «Скеля» Андрій Об’єщик, таку ініціативу підготували саме в його організації.

– Ми звернулися до депутатів з «Самопомочі» зініціювати звернення про заборону промислового вилову риби на Дністрі, адже ми, як громадська організація, не вправі подавати проекти рішень на затвердження облради, – зауважив керівник ГО «ПКТМЕ «Скеля».

У тексті звернення наголошується, що вітчизняні науковці та екологи вказують на зменшення кількості рибних запасів на Дністрі в десятки разів за останніх 20 років.

«Побутове браконьєрство, ненормовані скиди води ГЕС, промислове забруднення, заморні явища, потрапляння, агрохімікатів у водні об’єкти, відсутність системного зариблення аборигенними видами риб – ось далеко не повний список причин зменшення рибних запасів», – йдеться у зверненні.

Крім того, Тернопільська обласна рада дала вкрай негативну оцінку діяльності Держрибагенства України, яке видає дозволи на право вилову риби.

«Держава надає риболовецьким артілям (бригадам) право встановлювати лише обмежену кількість сіток, регулюється навіть розмір вічка сітки. Але насправді їхня робота ніким не перевіряється і промисловики мають змогу коїти все, що заманеться: ловити під час нересту, під час зимування риби на ямах, наглухо перегороджувати сітками русла річок, значно зменшувати в документах розміри улову (в результаті платити мізерні податки, а отримувати надприбутки», – вказують депутати області.

Не менш критичною дана оцінка діяльності контролюючим службам Держрибохорони.

«Враховуючи недостатню чисельність штату цих служб в областях, недостатню мотивацію працівників та високий рівень корупції, цей контроль здійснюється неналежним чином, а подекуди взагалі відсутній».

Разом з тим зазначається, що промислове освоєння Дністра перешкоджає розвитку туристичної галузі.

Відтак, Тернопільська обласна рада просить Івано-Франківську, Хмельницьку і Чернівецьку області підтримати ініціативу про тимчасову заборону промислового вилову риби на Дністрі протягом 2016-2018 років. І заодно налагодити координацію спільних дій із порушеної проблеми.

При цьому, відновлення промислового лову депутати Тернопільщини вважають можливим лише після висновків екологічних наукових організацій та налагодження системи моніторингу та якісного контролю за додержанням квот на промисловий вилов риби.

Нижче на фото: спіймані "гарячому" браконьєри поблизу Хотинської фортеці в селі Анадоли Чернівецької області. Фото: ГО "ПКТМЕ "Скеля". 



Назарій Наджога

Опис відсутній


Читайте також