Студенти ТНЕУ нічого не добилися пікетом, а Андрій Крисоватий погрожував вигнати 346 людей (фоторепортаж)

 Півгодинні розмови студентів ТНЕУ з керівництвом навчального закладу не внесло жодної ясності в ситуацію про нашумілі платні перездачі ректорських модулів.

О 12:30 годині, як і обіцяли, студенти ТНЕУ вийшли на пікет під стінами рідного вишу. До них на розмову вийшов в.о. ректора Андрій Крисоватий та проректор з навчально-педагогічної роботи Микола Шинкарик.

- Ми хочемо зробити зараз так, що ректорська – це буде допуск до екзамену. Здали, пройшли і отримуєте допуск, - зазначив на зустрічі Андрій Крисоватий. - Ви просто не хочете відповідати за свої знання. Тепер, як тільки сесія закінчиться, ми робитимемо зріз знань, щоб дізнатися як викладачі передають вам знання і чи ті знання у вас залишаються.

Виконуючий обов’язків керівника ТНЕУ запевнив, що тепер ректорські контрольні будуть здавати тільки в електронній формі, а оцінювати знання студентів будуть таємно різні викладачі. Результати ж відправлятимуть студенту одразу після перевірки. Тож, якщо той чи інший викладач буде постійно забезпечувати низький рівень знань в студентів, то з ним розриватимуть контракт.

Студенти скаржилися, що випускників з дипломами ТНЕУ не хочуть брати в подальшому на роботу, бо не довіряють методам тутешнього викладання.

-       Сім років вже діє болонська система оцінювання якості освіти в Україні, суттєвих змін за цей період не було. Але, якщо порівняти методи викладання в ТНЕУ і «Львівській політехніці», то в останній – на голову вище , бо в ТНЕУ викладають не по-європейськи, а по-своєму, - зазначила одна з найактивніших студенток акції протесту.

Проте, усі звинувачення в свою сторону керівництво навчального закладу тут же відкидало, оперуючи «напрацьованими заготовками» про постійне бажання вдосконалюватись та піднімати якість освіти на вищий щабель.

- Що Ви зараз пропонуєте? Відмінити збори за консультації, що передують перездачі ректорських модулів? Давайте, але тоді нам доведеться відрахували з лав студентів 346 людей, які мають заборгованості по навчанні, - продовжував лякати присутніх Андрій Ігорович. – Ми ж йдемо вам назустріч, а ви це сприймаєте як супротив. Не йдіть на перездачі ректорських – чекайте ліквідації академзаборгованості і тоді все буде безкоштовно. Звичайно, в такому випадку стипендії мати ви не будете, але якщо студент не здає ректорську, то він, в будь-якому разі, не отримає її.

За словами Андрія Крисоватого, «болонська система» взагалі не передбачає  такого, як перездача, адже це бажання самого студента і він може дочекатися ліквідаційного тижня для того, аби не платити 140 гривень. Усі гроші ж обіцяють вкласти в самих студентів і забезпечення умов їх комфортного навчання. Тож за 140 гривень студенти отримають не перездачу, а лише допуск до ректорської. Все це входить в перелік платних послуг, де є калькуляція їх вартості – все формується згідно кошторису.

Наостанок в.о. ректора ВНЗ  зазначив, що за останні 4 роки ми чисельність студентів ТНЕУ зменшили з 28 тисяч до 15,5 тисяч, щоб уникнути розмов про непрофесійність спеціалістів-випускників. Студенти ж смиренно перепитали куди платити гроші: в банк, чи касу університету і розійшлися - не витримали психологічного тиску "зверху".

[gallery order="DESC" columns="5" orderby="rand"] http://www.youtube.com/watch?v=CFgr47z-V2c&feature=youtu.be

Лілія КУЛЕНИЧ


Євген Мельниченко

Опис відсутній


Читайте також