Ставлять бокси і пояснюють людям: активісти з Бучача зібрали майже 300 кілограмів батарейок. Фото

Триста кілограмів використаних батарейок за рік зібрали активісти з Бучача, що на Тернопільщині. Небайдужі з "Екоруху"  уже три роки поспіль ставлять бокси в магазинах, на площах та у довколишніх селах, пояснюючи людям, що використані батарейки слід утилізувати. 
 
Місця збору батарейок позначають на карті, тому кожен охочий може дізнатись про найближчі пункти збору. Переглянути можна тут.
 
Корординатор проекту Тарас Сенів каже, що над збором батарейок в Бучачі вже кілька років працює ціла команда.

— Поставили один великий контейнер у вигляді батарейки в центрі міста поблизу ратуші, розставили бокси по магазинах, поїхали по навколишніх селах. Спочатку люди були не такі активні. В наш великий бокс, бувало, викидали пляшки з-під пива, сміття, ми тоді зробили інший отвір, щоби там пляшка просто не могла пройти. Недопалки кидають досі, але нас це не розчаровує, ми розуміємо, що поки є такі люди, це продовжуватиметься. По селах теж було непросто. Селяни навіть закидали нам, що от ми потім заробляємо на тих батарейках, — посміхається Тарас Сенів.

Але час минув і контейнери почали наповнювати. У 2016 збір проводився найактивніше.

— За попередні два з половиною роки зібрали 500 кілограмів батарейок, а за неповний 2016 буде близько 300 кілограмів. Люди вже більше звертають на це увагу, — каже Тарас Сенів.

Над збором працює декілька активістів, усі вони об'їжджають навколишні села, забирають відпрацьовані батарейки, ставлять контейнери, проводять роз'яснювальну роботу. Поки батарейки зберігають у себе, але збираються відвести на утилізацію.

— За утилізацію треба платити гроші, а ми їх не маємо. У ЄС пратять за переробку батарейок покупці, а в нас це поки не працює. Але нам пощастило, бо наші друзі уклали договір з заводом ГТМ ЛТД у Дніпрі, поки вони запропонували зробити це безкоштовно для нас. Шукаємо людей, які б нам могли допомогти з перевезенням назбираного до Дніпра, — додає хлопець.
 
 
 
 

Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також