Притула у Старому Збаражі розмістив на подвір'ї макет старовинного замку

Макети старовинного замку і церкви можна побачити на подвір’ї одного будинку в селі Старий Збараж. Автором цього витвору є Павло Притула. 

Чоловік відтворив макети за архівними матеріалами. Вони – точні аналоги знаменитої Старозбаразької фортеці та церкви XIII сторіччя, які вже стерті з лиця землі.

Перекази і легенди про знамениту фортецю надихнули пана Павла на ідею створити макети старого замку і церкви. Працював над ними рік, використав у роботі місцевий ракушняк.

– Макети – точні копії цих пам’яток архітектури, я їх робив за архівними описами, що зберігаються у Краківському музеї. Копії документів мені дав сільський вчитель та краєзнавець Іван Походай, – каже Павло Притула. – Колись я намагався знайти матеріали про нашу фортецю в обласному архіві, але там їх небагато. А поляки мають, бо встигли вивезти.

У зроблених майстром макетах бракує однієї деталі – шкіряного моста, який, за переказами, з’єднував Старозбаразьку фортецю з церквою на Бабиній горі. Коли ця деталь буде готова, чоловік вмурує міні-пам’ятки у частину огорожі навколо дому. Щоб, пояснює, здалеку було видно, яка краса колись існувала у наших краях.

Однак майстер на цьому не збирається зупинятися, на майбутнє у нього є ще багато творчих планів. Один з них – вибити на гранітній плиті Старий Збараж, щоб увіковічнити його на камені як історично-цікавий об’єкт, який буде милувати око небайдужого перехожого.

Джерело: Народне Слово.

 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також