Продавали квартири і машини, щоб вкласти у "Хелікс": трійцю лідерів піраміди суд у Тернополі взяв під варту

Обіцяли 240% річних, а залишили з пустими кишенями — у Тернопільському міськрайонному суді обрали міру запобіжного заходу для Дмитра Нагути, Романа Фелика та Богдана Воронцова, які очолювали фінансову піраміду "Хелікс".  Усі вони пробудуть за ґратами два місяці, або ж заплатять заставу — 5 мільйонів, 2,5 мільйона і 1 мільйон відповідно. Як повідомляють у прокуратурі Тернопільської області, слідству відомо про  видурених понад 2,5 мільйонів грн. Втім, обдурені вкладники припускають, що йдеться про десятки мільйонів доларів.

Лідер піраміди Дмитро Нагута на судовому засіданні виправдовувався, що українська компанія "Хелікс" займається інформаційними послугами, а він працював журналістом. Згодом, за словами Нагути, компанія почала займатись не інвестиціями, а продажем вітамінок. Інвестиціями, каже Нагута, займався Британський "Хелікс", але, запевняє, що він не керівник компанії, а звичайний працівник, яких в Україні є понад 250 тисяч. 

— Я готовий працювати зі слідством і нікуди не втікаю. Готовий надати усі докази того, що наша компанія не має нічого спільного з поняттям "фінансова піраміда". До того ж на будь-якому семінарі ніхто з наших партнерів не міг такого сказати. Я жодного разу не брав ні в кого гроші "налічкою" і це, в принципі, неможливо. До мене особисто ніколи в житті не звертались потерпілі і не говорили про якісь проблеми. Я проводжу професійно семінари і не займаюсь шахрайством. Я не мільйонер і не знаю звідки взялась сума, яку зазначають у клопотанні, — виправдовувався Нагута. 

Чоловік, якого звинувачують у шахрайстві, додав, що 5 мільйонів для нього величезна сума і він близько не має таких грошей, бо "він не депутат". Адвокат Нагути додала, що нема жодних підстав брати його під варту, адже він не винен і живе з мамою-інвалідом. 

 — Вклав гроші в компанію Хелікс, яка обіцяла 240% річних. Мені ні копійки не вернули. 4600 тисяч доларів я вклав. Прийшов на засідання добиватись справедливості. Обіцяли девіденди кожного місяця. Колеги мені пропонували, казали: "Заробляєм, гроші виплачують вчасно". Ця компанія 2 роки на ринку. Я переживав, але надіявся, що мені виплатять якусь суму. Вклав. Гроші давав людині, яка була з ними пов'язана. Він завів їх на сайт. Пакети перевели вже в акції. Гроші давав Сергію, прізвища не пам'ятаю. З ним познайомили через колег. Вони пропонували підключати людину під себе, йшли від того проценти. Договори, які нам пропонували, по них щось доказати неможливо. Електронний кабінет є, акції є, але... Щоб вкласти гроші, продав машину. Не вірю, що виплатять їх. Постраждало багато знайомих, — розповів Віталій Варениця. 

Прокурор вважає, що трійця — шахраї без жодних сумнівів. 

— Ті прибутки, які вони обіцяють вкладникам, це кошти в сумі 240%. Жодна діяльність не може приносити таких прибутків. Це була піраміда. Вкладники отримували свої прибутки за рахунок вкладів інших учасників. Жодної діяльності вони не проводили, жодного бізнесу вони не вели, компанії, якими вони прикриваються, є фейковими, фонди є надто малими. ТОВ "Хелікс-кепітал Україна" є тим товариством, яке очолює Нагута, саме воно брало кошти в громадян і саме воно є тою пірамідою, — зазначає прокурор Тернопільської місцевої прокуратури Юрій Напастюк.

Про те, як потрапив у аферу розповідає 28-річний Олег Стеник в коментарі "20 хвилин".

— Я почув від друзів про те, що можна добре заробити. Я бачив, як вони піднялися на ноги завдяки цій компанії. В інтернеті також переглядав фотографії людей, що вкладають гроші. Вони їздять на моря, відпочивають, живуть на повну. А ми з дружиною і маленькою донечкою були не в кращому фінансовому становищі (однокімнатна квартира і багато кредитів). Я вирішив піти на презентацію, там було людей 200-300. Розповідали про щасливе та багате життя. Мені казали, щоб я залучав усіх своїх друзів і знайомих, мовляв, таким чином мені нараховуватимуться відсотки. Але я не наважився, не хотів відповідати потім за це. У березні вклав одразу 15 тис. доларів, продавши однокімнатну квартиру. Гроші я давав на руки, договорів жодних не було.  Першого місяця прийшла виплата, а надалі - виплати припинилися. Вони пояснювали це тим, що у компанії затримка резервів, але швидко все відновиться, — розказав Олег.

Зараз чоловік з дружиною орендують квартиру. Олег згадує, що мріяв з коханою купити більшу квартиру, щоб легше жилося, але не так склалося. Потерпілий каже, що заяву поки що не писав, бо лише вчора дізнався про те, що аферистів затримано.  Ошуканий сподівається, що гроші йому повернуть, але знає, що якщо нічого не вийде, поїде на заробітки за кордон.

Нагадаємо, журналісти викривали аферистів значно раніше за правоохоронців. Інтернет рясніє повідомленнями про фінансову піраміду. На сторінках інтернет-газети ДОБА ще у травні було опубліковане розслідування, де детально розписані всі схеми шахраїв із "Хеліксу".

За відео-матеріалами Андрія Вербіцького, "Тернополяни"

 

 


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також