Історичну книгу про вояків Дивізії "Галичина", що вийшла в Тернополі, вже замовляють росіяни та американці

В Тернополі вийшла унікальна книжка Вольфа-Дітріха Гайке, німця за національністю, офіцера штабу Дивізії під назвою "Українська Дивізія "Галичина". Це вперше на теренах України, вона вийшла українською мовою. З німецької її переклав канадський перекладач, нинішній головний редактор міжнародного часопису «Вісті Комбатанта» Роман Колісник. Книга написана з першоджерел, які ніколи не видавались в Україні.

- П'ять років я виношував ідею створення книги, і от тепер, задумене вдалось реалізувати, - каже в коментарі ДОБІ головний редактор книжки, працівник видавництва "Мандрівець" Ігор Аркуша. - Взагалі, вихід цієї книги в світ - визначна подія в українському книгодрукуванні.  У книзі автор розглядає формування Дивізії, як бойову одиницю та дає характеристику українським воякам із погляду військового, без жодних політично-ідеологічних нашарувань. Він описує бойовий шлях Дивізії від створення до здачі в полон західним альянтам.

За словами пана Ігоря, перекладена книга вийшла тоншою, ніж оригінал і має 207 сторінок.  Так вийшло за рахунок тонкого паперу для тексту, тоншого крейдованого паперу для фотографій, вилучення синопсиса англійською мовою (для іноземного читача), оскільки книжка розрахована для українського читача в Україні.

Зараз "Українську Дивізію "Галичина" можна побачити на прилавках не тільки тернопільських книгарень. І хоч примірників, поки що, лише 1000, бажаючих купити книжку вже назбиралось навіть за кодоном - в Америці та Росії. Крім того, людям, котрі звикли розмовляти та думати російською, байдуже, що видання україномовне - вони якнайшвидше хочуть прочитати унікальне видання.

В книзі Гайке наголошує на відмінностях українського вояка від німецького, його переваги і недоліки, що не завжди враховувалося німецьким командуванням. Він дає аналіз стосунків між німцями і українцями, характеризує поведінку одних і других в бою. Книжка буде цікавою військовим, історикам, дослідникам і просто читачам. Вона проілюстрована архівними світлинами і мапами бойових дій всього шляху Дивізії та написана простою і доступною мовою.

- Це не чергова видумка українських націоналістів, яким закидають колаборанство (співпраця з ворогами - авт.), адже людина, котра писала це, була безпосередньо у гущі подій та історії, - каже Ігор Аркуша, - Крім того, Гейке ніколи не був в жодній із партій, тому його слова не спотворені антиукраїнськими силами.

Лілія КУЛЕНИЧ


Євген Мельниченко

Опис відсутній


Читайте також