Через прорив труби в колишньому «КГБ» затопило тернопільський музей (Фото)

У центрі Тернополя в одному з приміщень колишнього КДБ прорвало трубу опалення. Гарячою водою підтопило підвал Тернопільського обласного історико-меморіального музею політичних в’язнів. Шкоду також завдано народному театру. 

На виклик працівників музею прибула аварійна служба тепломереж. Комунальники з’явились швидко. Втім, щоб потрапити у кімнату «кгб» та ліквідувати причини підтоплення, аварійній службі довелось чекати більше години, поки прибули з СБУ.

Керівник бригади аварійників спершу відмовилась говорити «на камеру», оскільки вона хотіла дізнатись достеменно в чому причина та де відбувся прорив труби. Але розповіла, що з будинку в центрі міста довелось злити усю воду в каналізацію, якою обігрівали кабінети комунальних підприємств та управлінь міської ради. Згодом, жінка поїхала на інший виклик.

Саме підтоплення виявили актори Народного драматичного театру-студії «Сузір’я» близько 12-ї години дня. Власне, у тих двох затоплених кімнатах колишньої тюрми їм приходиться зберігати театральні реквізити та декорації.

Засновником та головним режисером театру є заслужений діяч мистецтв України Орест Савка. Він також є старшим співробітником тернопільського Музею політв’язнів. За його словами,  Орест Савка неодноразово наголошував перед представникам влади, що театр зі званням народного вже роками без власної сцени та відповідного приміщення для репетицій. А зберігати реквізити  приходиться в сирості.

В результаті затоплення якраз і найбільш постраждало майно Народного драматичного театру-студії «Сузір’я». Актори з води рятували костюми, декорації та техніку. Зокрема, водою залило звукову апаратуру, стробоскоп, димогенератор, кошти на які збиралися роками.

Слід також відмітити, що в розмові керівник бригади аварійників пояснила, що системі опалення будинку вже близько 50-ти років. Її, скоріш за все, ніхто і не міняв з часу встановлення. А в Музеї кажуть, що це вже не перший прорив труби в приміщеннях колишнього КГБ.

- У тих кабінетах колись була диспетчерська служба урядового зв’язку. Приміщення стоїть на  балансі СБУ, – каже старший співробітник Музею політв’язнів Андрій Олещук.

- Ми вже раз тут воду викачували, – говорить Орест Савка.

Та поки готувався матеріал, воду в Музеї так і ніхто не приїхав викачувати. Рівень води в одній з колишній тюремних камер сягнув майже півметра. Прості робочі аварійної бригади пояснювали, що сьогодні недільний вихідний день і нікому тим займатися.

Примітно, у цій будівлі також знаходиться Управління житлово-комунального господарства Тернопільської міської ради.

По приїзду працівників СБУ, ремонтники залатали аварійну трубу. Опалення будівлі також відновили.  

На щастя музейні експонати знаходились в інших приміщеннях і пошкоджень не зазнали.    


















































































































Назарій Наджога

Опис відсутній


Читайте також