Через неадекватні дії МОЗ українці витрачають на ліки 40 млрд грн щороку, – Мусій

Сьогодні лише три компанії імпортують 95% ліків. Маючи монополію –  завищують ціни. Про це повідомив член міжфракційного об’єднання «Народний контроль», заступник голови комітету з питань охорони здоров’я Олег Мусій в ефірі телеканалу «РАДА».

«Маємо змову та монополію на поставку медикаментів. Ще років 15 тому близько 400 суб’єктів завозили ліки в Україну – це був конкурентний ринок. Сьогодні залишилося лише три дистриб’ютори, які практично монополізували ринок, адже імпортують 95% ліків», – зазначив він.

 Оцінюючи дії Уряду у цій ситуації, нардеп нагадав, що торік міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі подав до Кабміну Постанову, яка дозволила замість 5% регулювати ціни  аж до 20%.

 «По суті, лише цією постановою Уряд  «благословив» підвищення цін на ліки щонайменше на 15%. Це при тому, що на ринку маємо  75% імпортних лікарських засобів, тож в їхню ціну ще й закладено курс долара»,  – пояснив Мусій.

 Він констатував, що через неадекватність системи охорони здоров’я, коли 95% ліків люди вимушені купувати за власні кошти, за рік українці витрачають на медикаменти понад 40 мільярдів гривень.

«Через податкове законодавство, роботу Антимонопольного комітету це питання треба негайно врегулювати.  Потрібно створити умови, коли держава зможе закуповувати лікарські засоби у заводів-виробників напряму, без посередників», –  переконаний парламентар.

Мусій зазначив, що Комітет з питань охорони здоров’я ВРУ завершує роботу над пакетом надзвичайно важливих для медичної галузі законопроектів. Зокрема, це нова редакція Закону про лікарські засоби.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також