Мін’юст пропонує узаконити виїзд дитини за кордон без дозволу одного з батьків

В Україні запроваджують норму, згідно якої неповнолітні діти зможуть виїжджати закордон у супроводі лише одного з батьків без нотаріальної згоди іншого.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко в своєму Twitter.

Той з батьків, з ким проживає дитина, може виїжджати з дитиною за кордон до 1 місяця без дозволу другого з батьків.


За його словами, таке нововведення – це європейська норма, яка вирішуватиме проблему коли надання такого дозволу було інструментом шантажу з боку одного з батьків.

Мова йде про одну із новацій, яку хочуть запровадити в рамках законодавчої ініціативи «Чужих дітей не буває». Вона реалізується через внесення до Верховної Ради України законопроектів, що покликані створити умови для ефективнішого захисту прав маленьких українців, стимулювати обох з батьків бути однаково відповідальними до своїх дітей та надати тому з батьків, хто не живе з дитиною, змогу бачитись з нею частіше.

Зокрема проектом закону №8296 передбачено, що той із батьків, з яким постійно проживає дитина (за рішенням суду або висновком органів опіки), самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк, що не перевищує одного місяця у чітко визначених випадках.

До них відносять – лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах. Також дозвіл не буде потрібен при виїзді на оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей.

Розгляд цього законопроекту у другому читанні повинен відбутися на початку липня.



Наталя Дягель

Опис відсутній


Читайте також