Тернопіль: психолог Марія Драновська розповіла про вплив сучасної музики на психіку

Про вплив сучасної музики на психіку та поведінку людей розповіла, магістрат факультету педагогіки та психології Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, Марія Драновська.

 Який стиль музики зараз користується популярністю і як позначається на психологічному стані людини?

– Сучасна  музика надзвичайно різноманітна за значенням, пропагуванням того чи іншого стилю життя і супроводжує вона нас всюди, навіть на зупинках чи в громадському транспорті. Таким чином  має свій вплив на психіку та поведінку людини. Як говорять дослідження, сьогодні більшість людей, особливо молоді, надають перевагу поп-музиці.

Чому саме цей стиль музики?

У популярній музиці слухача залучають нескладні тексти і легкі для запам’ятовування мелодії. Після прослуховування, підсвідомо людина наспівує собі ту чи іншу пісню. Виходячи з цього, вплив її в даному випадку має бути легким і невимушеним, проте маємо зовсім іншу ситуацію. За дослідженнями, популярна музика дуже негативно позначається на інтелекті. Звичайно, деградація людини, як особистості, не відбудеться за один день чи за одне прослуховування, це тривалий процес, але результат не змушує на себе чекати.

Яким чином можна запобігти таким наслідкам?

Варто аби людина сама розуміла, що варто слухати, а що ні. Існує  музика різна: є якісна, а є така, яку неможливо допускати в ефіри радіостанцій і телебачення без загрози суспільної деформації; є та, що може підняти настрій, стимулювати до будь-якої позитивної соціальної діяльності, проте є й агресивна. Тому, необхідним є контроль безпосередньо й зі сторони  суспільства над музичним продуктом, який пропонується слухачеві, бо від цього залежить не тільки естетичне визначення, а й соціальні цінності сучасної молоді.

Спілкувалась Євгенія Єднак


Композиція Despacito пуерториканського виконавця Луїса Фонсі у дуеті з Дедді Янкі встановила рекорд за кількістю переглядів на платформі YouTube більше 5 мільярдів переглядів. У 2017 році це було найпопулярніше поп-відео світу.



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також