Величезний жовтий собака став символом свята Маланки, що завершується на Борщівщині. Фото

Сотні людей завітали на фестиваль Маланки, що відбувся на Борщівщині минулої ночі. До свята традиційно готувались кілька місяців: робили костюми, величезні опудала тварин та персонажів. 

Традиційно на в'їзді до сіл стоять місцеві мешканці, які переодягнені в поліціянтів. Часто вимагають гроші, щоб пропустити.

Центральною фігурою цьогорічного свята став великий жовтий собака — символ року.

На сільський майдан один за одним виїжджали велетенські фігури символу 2018 року за східним календарем – Жовтим Собакою у супроводі міфічних героїв народного епосу та казкових персонажів. Були тут навіть і «арабські шейхи» із «злитками золота» для України, повідомляє "Терен".

Зазвичай свято закінчується вночі. Після завершення святкового дійства починають водити Маланку – неодруженого молодого хлопця, якого переодягають в дівчину.  З Маланкою ходять до незаміжніх дівчат. За звичаєм, хлопці збираються групами, переважно однокласники, жеребкуванням визначають, хто буде Маланкою. В ніч на Василя, перевдягнений хлопець разом з товаришами обходить домівки дівчат. У кожній хаті Маланка має танцювати три танці, тільки по тому має право піти.

Молоді люди в Горошовій в ніч на 14 січня не сплять, гуляння продовжуються аж до служби Божої. В церкву йдуть цілими сім’ями. Після церковної служби, перед полуднем, в центрі села палять діда, це переважно кукурудзянка, яку молоді хлопці стягують докупи, а потім підпалюють.

Фото: "Терен"



Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також