В Україні хочуть зняти з обігу монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок

Вже невдовзі з обігу в Україні можуть зникнути моменти номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Це призведе до того, що при розрахунку за товари чи послуги, ціни доведеться заокруглювати.

Причину такого рішення у Нацбанку пояснюють тим, що вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

"Інші учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування, зберігання цих монет. Разом із тим, монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи", – йдеться в повідомленні НБУ.

На сьогодні в обігу перебуває 12,9 мільярдів штук монет, у тому числі номіналами 1 копійка – 2,4 мільярди штук, 2 копійки – 1,4 мільярди штук, 5 копійок – 1,9 мільярди штук, 10 копійок – 3,8 мільярди штук, 25 копійок. – 1,7 мільярди штук, 50 копійок. – 1,2 мільярди штук та 1 гривня – 0,5 мільярди штук, пише 24tv.ua

Виведення момент з обігу призведе до запровадження в Україні механізму заокруглення загальних сум розрахунків за товари чи послуги.

сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також