Тернопільські школярі не отримуватимуть оцінок до 5 класу

Міністерство освіти і науки України готує новий проект, який поликаний відмовитись від оцінок. Така реформа буде діяти тільки у 1-4-их класах. Зараз цей проект поданий на обговорення батькам та педагогам.

Такий проект в Україні рахується нововведенням, адже у багатьох інших країнах Європи та світу  така система вже не нова. Експерти та педагоги вважають, що це допоможе учням зацікавитись навчанням та уникнути психологічного тиску з боку батьків чи учителів.

Ось, що думає Галина Вишневецька, учитель початкових класiв вищої категорiї ЗОШ “Свiтанок”:

— Власне, дiти йдуть до школи за знаннями, а не за оцiнками. На жаль, деякi батьки i навiть учителi цього не хочуть розумiти. Зовсiм вiдмовлятися вiд оцiнки я б не ризикувала. У середнiй i старшiй школi це необхiдно. Тодi дитина вже досить доросла, щоб адекватно сприймати свої успiхи i невдачi. Але щодо початкової школи, то я тiльки за те, щоб оцiнок не ставити.

Iгор Лiкарчук, доктор педагогiчних наук, заслужений працiвник освiти України розповідає про систему навчання у школах Європи:

 — Iдея МОН насправдi не нова, школи без оцiнок є у багатьох країнах. У Фiнляндiї, яка вважається першим номером у мiжнародному рейтингу систем освiти, початкова школа – шестирiчна. I бального оцiнювання в нiй справдi не передбачено. Не ставлять оцiнок до восьмого класу у Швецiї i Данiї. У деяких країнах є система оцiнювання “знає – не знає”.

На даний момент, така реформа ще не затверджена та потребує доопрацювання, батьки та педагоги ознайомились з цим проектом та будуть вирішувати.


Назар Стецій

Опис відсутній


Читайте також