На давніх фото впізнали легендарного старшину, який вивісив у Тернополі синьо-жовтий прапор

На фото робітничого відділу УГА впізнали Павлишина Осипа Лева. Народився він 18 вересня 1882 року в селі Товстолуг Тернопільського повіту. Вчителював в селі Івачів Долішній. Згодом попав до російського полону (Ташкент), звідки в 1917 році успішно втік в Україну. 

Під час Листопадового зриву власноручно вивісив у Тернополі на будинку Староства синьо-жовтий прапор, як символ влади нової Української Держави. 

Разом з УГА пройшов всі тернисті шляхи. В 1924 році після інтернування повернувся в рідне село Товстолуг Тернопільского повіту, застав там населення, що масово спивалося (в селі було 5 шинків), разом з чотирма тверезими однодумцями витягли село з прірви, налагодили роботу "Маслосоюзу", звели один з кращих в краю трьохповерховий народний дім, організували аматорський драматичний гурток, хор, а шинки збанкрутували.

Спочатку вчителював в рідному селі Товстолуг, за відверту проукраїнську позицію був усунений поляками з вчительської посади. Був районним комендантом УВО в Товстолузі, керівником повітової екзекутиви ОУН у Тернополі. В 1934 році поляки ув'язненили Павлишина в Березі Картузькій. В анкеті зазначили: "Як працівник союзу кооперативів часто виїжджає і використовує ці поїздки для організаційної роботи в дусі ОУН. Може загрожувати спокою та безпеці".

Від 1933 – в Тернополі: бухгалтер кооперативи “Будучність”, потім – член дирекції “Калина”. 
В1939 Павлишина заарештували органи НКВС, до червня 1941 перебував у тернопільській тюрмі. Під час німецької окупації Тернополя – окружний командант. Важко поранений випадковим пострілом, під час вишкільних вправ, помер 8 липня 1942 року у шпиталі, похований на алеї Січових Стрільців в Микулинецькому цвинтарі в Тернополі.

10 липня 2016 року громада села Товстолуг, виїхала в Тернопіль, де на могилі Осипа-Лева Павлишина вшанувала пам'ять громадського діяча.Ініціатором цього дійства був Миколенко Михайло Архипович, який зачитав архівного листа про дії цього героя, після його слів отець Василь Собчук разом з церковним хором відправив панахиду за Осипа-Лева. Жителька села Вікторія Мойшевич власноручно сплела вінок, який був поставлений дітьми на могилі.



Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також