"Люди мало звертаються, але це не означає що насильства немає", – тернополянка Христина Біла

До захисту від насильства долучаються не тільки урядові інституції, а також неурядові, які надають інформаційні, юридичні послуги. Про них населення не завжди знає. Проблема доступу до соціальних послуг підтверджена низькою статистикою звернень.

Через недостатню поінформованість людей, організовано проект «Захист від насильства – це твоє право». Він здійснює інформаційно-просвітницьку роботу про установи, послуги та проблеми насильства.

– Люди не завжди усвідомлюють, що дії можуть завдавати шкоди  фізичному чи психологічному насильству, принижувати гідність партнера – розповідає Христина Біла – керівник ГО «Молодіжного центру розвитку «Міст».

Моніторинг проблеми розпочався півроку тому. Конкретно розглядали тему насильства проти дітей.

– Статистика звернень в управліннях та центрах соціальних служб була низькою. У поліції з 25 звернень 21 були вирішенні до того як патрульні приїхали за викликом, а чотири справи закрили через відсутність складу злочину, – каже юрист, правозахисник Анастасія Чорній.

Така ситуація пов’язана з тим, що люди асоціюють насильство лише з фізичним. Насправді є чотири види: психологічне, економічне, сексуальне та психічне. Саме тому в рамках проекту підготували соціальний довідник «Захисти себе від насильства». Він містить інформацію про види насильства, порядок дій та організації, які безкоштовно допомагають попередити і вирішити насильство в сім’ї. Через інформацію в довіднику можна прослідкувати правильність дій полісменів.

– Люди мало звертаються, але це не означає що насильства не має. На жаль, ця проблема замовчується. У Тернополі існує безліч організацій, які надають послуги безкоштовно, – каже Христина Біла.

Проект «Мобільна робота з молоддю» благодійного фонду «Карітас» працює сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Проводять психологічні тренінги, бесіди, індивідуальні консультації. Діє клуб взаємної допомоги для батьків, які мають проблеми з дітьми.

– Багато уваги приділяємо дозвіллю дітей. Недавно зробили проект «Чисте довкілля». Діти самі бачили, що люди смітять, їхня ініціатива поставити таблички, ми два місяці готували їх – керівник проекту Наталія Коцюба.

 

 

 


Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також