У Бучачі відкрили погруддя відомому галицькому єврею Агнону (ФОТО)

26 червня в Бучачі відкрили погруддя галицькому єврею Шмуелю Йосефу Чачкесу – Аґнону, який ще за життя став відомим на весь світ письменником. Подію було приурочено до 50-річчя від отримання ним Нобелівської премії.

Меценатами встановлення погруддя виступила родина Бекер із німецького міста Реґенсбурґ.

У відкритті також взяв участь професор Чернівецького національного університету, літературознавець та перекладач Петро Рихло,  голова Тернопільського осередку НТШ професор Михайло Андрейчин, німецька художниця Гельґа фон Льовеніх, очільник міста, численні мешканці Бучача та гості міста.

Довідка: Шмуель Йосеф (Йосиф) Аґнон. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1966. Перший з івритомовних та їдишемовних письменників володар цієї високої відзнаки.

Аґнон з дитинства вільно говорив польською, українською, німецькою. Навчався ухедері, студіював Тору, Талмуд мовою іврит. У 1906 році переїхав до Львова працювати у єврейській газеті. Через відмову від служби у війську еміґрував до Палестини у 1907. У 1913 році переїхав до Німеччини, жив у Берліні (тут збирав хасидські перекази) та Гамбурзі. Тут плідно працював як письменник, читав лекції з єврейської літератури, знайомився з найкращими зразками світової літератури.

Помер 82-річний прозаїк 17 лютого 1970 року, за даними Юрія Покальчука та Юрія Ковалькова, у містечку Ґдера (за іншими — в Єрусалимі). Похований на цвинтарі, розташованому на Оливковій (Єлеонській) горі.

фото: Золота Пектораль.



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також