Тернополянин Володимир Кондрат завдяки ентузіазму зміг перетворити своє хобі в роботу

Володимир Кондрат починав працювати з другом в підвалі та гаражі. Із занедбаного приміщення зробив справжню майстерню площею в 400 м2 та навіть створив бренд Crafters, що з перекладу означає «творці». Далі працював над збільшенням команди і зовсім не дарма, його дружина Оксана єдина, хто працює за спеціальністю. Тепер вони разом не лише творять сім’ю, а й власну справу. У їхньому доробку ексклюзивні дизайнерські меблі, світильники, підсвічники, годинники, панно та багато іншого. За кордоном давно поширені невеличкі майстерні, у яких люди роблять те, що до вподоби і мають неабиякий успіх. Про реалізацію свого хобі в Україні розповідає Володимир Кондрат.

Починав творити у своїй квартирі, на кухні. Тоді ще мама сварила, щоб не зіпсувати стола. Пізніше після роботи працювали вдвох з Миколою у підвалі, далі один гараж, другий. Згодом у нас з’явилася майстерня, у якій були перші столярні станки. Зараз наша майстерня площею 400 м2. Ми за два місяці переробили її із закинутого приміщення, де протікав дах і не було вікон.

Спершу було хобі, яке переросло в роботу. У нашій команді за спеціальністю працює лише дружина Оксана, вона дизайнер інтер’єру. Допомагав нам ентузіазм і завдяки йому ми продовжуємо займатися улюбленою справою. Ми самі придумуємо річ, проектуємо і виготовляємо її. Саме цим відрізняємося від звичайної столярки чи виробника. Знаємо, що найкраще творити своїми інструментами та технологіями. Кожен виріб оригінальний.

Наша перша робота – ноу-хау. Бульбашкова колона з прозорою трубою, наповнена дистильованою водою з підсвіткою, а зверху – торшер. Робили ми цей світильник ручним лобзиком. Це взагалі не продається, адже є складним у виготовлені та коштуватиме недешево.

Перший клієнт замовив переносні підставки для квітів, які необхідні для декору виїзної церемонії на весіллі. Подібні бачив за кордоном, а у нас не знайшов. Ми їх виготовили.

На весілля друга зробили більше дизайнерських подарунків, ніж на своє. Мені з дружиною, на жаль,
 не вдалося реалізувати всі задуми. Але, родзинка, все ж була. Наші запрошення були розроблені і виготовлені з фанери, на якій випалено сімейну емблему: ініціали В та О у вигляді серця. Зробили фотозону з текстурою тієї ж деревини, що й емблема, велику дерев`яну скриню для конвертів на дубовому столику. І навіть гостей залучили до малювання наших портретів.

Ми ніколи не копіюємо в інших дизайнерів повноцінні роботи. Навіть, коли клієнт приходить з фотографією. У нас кожен виріб відрізняється оригінальністю. Але багато ідей черпаємо з інтернету.

Через відсутність пропозиції на ринку, виходить не те, що на картинці. Часто люди переплачують, але не отримують відповідного. У людей є несмак у виборі предметів для облаштування кімнат. Зараз фарбують стіни, обставляють необхідними меблями і все.

Невеликі акценти роблять затишок в квартирі. Багато світильників, підсвічників, годинників, панно –  часто дарували. На жаль, виготовлення таких речей у  бізнесі є не прибутковим, у нас просто не має ринку. У кризовий період люди менше витрачають, тим паче на дрібний декор. А це велика помилка, професійні студії дизайну надають цьому великого значення.

Модні вінтажні меблі 60-х років. Ті ж самі крісла з косими ніжками та мінімалістичним скандинавським дизайном. У дизайні інтер’єру варто дотримуватися трьох кольорів та одного стилю, все має бути взаємопов’язано.

Ексклюзивні вироби не помічають в Тернополі. Багато людей не мають грошей на такі речі, а ті, що мають – не купляють в нашому місті. Разом з дизайнерами їдуть до Києва і вибирають двері за 1,5–5 тис доларів.

Багато спеціалістів шукають кращої долі за межами України, а ті, що залишаються не проявляють ентузіазму в роботі, без якого взагалі неможливо творити щось нове й оригінальне. Звісно, впливає складна ситуація в нашій державі.

Надихає німецька компанія, у якої подібна історія розвитку. Два студенти починали творити своє. Сьогодні у них є представництва у 35-ти країнах світу. Ми зробили практично такий же диван, який у них коштує 4 тис доларів.

Можна зробити все, якщо дійсно цього хочеш. Звісно, є різна ціна та шлях. Ми часто заради інтересу починали робити те, що ніколи не пробували. Кожного разу переконувалися у реальній можливості реалізації своїх бажань, незважаючи на фінансові стимули. Велику роль відіграє команда. Тому починайте вірити, ставити цілі та обов’язково дійте.

 

 

 

 

 


Наталя Колодій

Опис відсутній


Читайте також