Розрита могила Олександра Олеся: тіло чекають у Тернополі

На цвинтарі у Чехії викопали останки відомого українського письменника, громадського діяча Олександра Олеся. Тривалий час, могилу на цвинтарі оплачував Володимир Михайлишин, активіст української громади в Празі, але декілька днів тому він помер. І ось його син, що проживає в Канаді, екзгумовує тіло Олександра Олеся і хоронить в цю ж могилу свого батька, повідомляє Голова Українсько Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний.

— Як це сталось і чому — незрозуміло... Чи не вдалось домовитись з нащадками Олександра Олеся, що зараз проживають у Відні, чи з ними не сконтактувались, ніхто не знає. Українська громада в Празі також в шоці, бо довідалась про все лише вчора вечером. Згоден з Володимиром Вятровичем що українська держава повинна забезпечити цвинтар-пантеон де перепоховати визначних діячів України чиї останки розкиданні по світах. А зараз пробуюю зв'язатись з родиною Олександра Олеся про можливість його перепоховання в Україні (Сумщина, Київщина, Тернопілля?...), — зазначив Михайло Ратушний на своїй сторінці у Фейсбуці. 

— Син померлого Михайлишина — дивак. На похоронах була багато чешської поліції. Не думаю, що покійний би погодився, щоб його тіло було похоронено на місці викопаної труни Олександра Олеся...

Поки з'ясовуються причини трафунку, Тернопіль запропонував прийняти тіло видатного діяча в нашому місті. 

— Ні я особисто, ні громада Тернополя не можуть спокійно дивитися на ситуацію, яка склалася у столиці Чехії Празі, де рештки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований у Чехії були примусово ексгумовані. У могилі Олександра Олеся у Празі збираються поховати іншу людину. Олександр Кандиба-Олесь був не лише одним з найвидатніших письменників та поетів України, він виховав одного з лідерів Організації Українських Націоналістів, «праву руку» Євгена Коновальця Олега Ольжича. У травні 1942 року саме на землі Тернопілля Почаївська конференція ОУН обрала Олега Кандибу-Ольжича заступником голови Проводу Українських Націоналістів та головою Проводу на українських землях. Тоді під час своєї промови Олег Ольжич дякував своєму батьку Олександру Олесю за дух українського націоналіста, який він вживлював у свого сина з самого дитинства. Тому сьогодні українці не мають права кинути на призволяще рештки великого українця Олександра Олеся. Мерія Тернополя пропонує нащадкам Кандиби-Олеся декілька варіантів для поховання у Тернополя, в тому числі у майбутньому Пантеоні Героїв у Парку Слави, — прокоментував очільник Тернополя Сергій Надал.

 

 

 

Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також