Незабутні канікули та вихідні школярі можуть провести в печері Млинки на Тернопільщині. Фото

У селі Залісся Чортківського району на Тернопільщині розташована карстова (гіпсова) печера Млинки. Її довжина майже 50 км. Печера є геологічною пам’яткою природи і знаходиться під опікою спелеологічного клубу. Екскурсії проводять тільки досвідчені інструктори, які є членами спелеоклубу.

До печери вверх веде глиниста стежка. В сиру погоду ноги грузнуть у глині, тому краще взути гумові чобітки чи черевики. Маршрут починається з широкого залу, який переходить у дедалі вужчі галереї. У першому залі можна залишити свій верхній одяг, перезутись у зручне взуття з гнучкою підошвою, одягнути рукавички та на голову ліхтарик. За складністю і географічним розміщенням райони діляться на Північний, Західний та Східний. На кожному з маршрутів на гостей печери чекають різноманітні випробування: розпори, вузькі лази та ніші, великі кам’яні брили.

Початківцям варто почати екскурсію з Північного району або, як його ще називають, Еврики. Тут можна побачити “Царські ворота” – каміння у вигляді невеликих ворітець, які мелодійно дзвенять, коли по них постукати. Галерея веде повз “Око печери” – овальний отвір із зіницею-камінчиком: дух печери спостерігає за туристами – охайним і шанобливим допоможе легко пройти всі ходи, а от тим, хто не дбатиме про печеру, смітитиме, буде важко. Під час мандрівки доведеться перелізти через “Коня”, побачити “Столовий камінь”, пройти невелику розпору, пролізти в “Чортове горло”, перейти “Мурашник” і, врешті-решт, дістатися до залу Кажана. Тут є декілька плафонів – великих кристалів, які яскраво світяться під світлом ліхтарика. Один з них у вигляді велетенського кажана. Поруч можна випробувати свої сили на “Козацькій гірці” – вона доволі слизька, і лише справжній козак зможе вибігти наверх і помилуватися кристалами у вузькій ніші, а потім з’їхати вниз. Неподалік є грот “Яйце” з печерним джерелом, воду з нього можна пити, вона доволі смачна. Щоправда, в залежності від рівня опадів, рівень води в джерелі теж змінюється.

На напрямку “Дикий Захід” є унікальний грот “Казка” – зал з сталагмітами і сталактитами, які утворювалися протягом десятків тисяч років. Дістатися до нього можна “Дитячою” розпорою, яка легка лише на перший погляд, пройти “Пекло”. На шляху є обеліск з іконою Божої Матері.

Якщо залишається час до кінця екскурсії, то варто полазити Північно-Центральним районом. Тут і вузесенька “Бананова тріщина”, і “Адамові ребра”, і “Навчальна розпора” і “Срібний дзвін”. Останнє – це невеличка кімнатка, де колись росли величезні і гарні сталагміти, але їх знищили. Тепер ростуть нові, малесенькі, з яких скапує водичка. За повір’ям, якщо загадати бажання і зловити в рот капельку з сталактиту, то воно обов’язково збудеться.

Найскладніший і найцікавіший шлях пролягає на Схід, тому сюди водять більш досвідчених туристів. Оскільки численність відвідувачів тут менша, то і стіни печери краще зберегли свою первісну красу – вони неймовірно сяють і мерехтять у світлі ліхтариків. Цей маршрут ще називають “Східне кільце”, бо його можна пройти з двох боків. Прохід досить складний: доведеться подолати розпори “Фантазія”, “Ушба”, проповзти нішею “Романтика”, спробувати сили на “Пресі” та ”Удавці”. Протягом всієї екскурсії професіональні інструктори не тільки допомагають долати важкі місця, а й майстерно розказують страшні історії про Чорного та Білого Спелеологів.

Печери у Млинках – це чудовий спосіб провести активні і цікаві вихідні. Не потрібно далеко їхати, адже печери знаходяться у Тернопільській області. Можна випробувати свою силу, гнучкість і витривалість, подолати внутрішні страхи та отримати незабутні враження на довгий час. Це гарна нагода для дітей викинути надлишок невгамовної енергії, побувати у справжньому підземеллі, і з легкістю пролізти у вузесенькі щілини на заздрість дорослим. Часто в Млинки приїжджають школярі на осінніх чи весняних канікулах. Переважно на екскурсію їздять дітки з класу 4-5, але бувають і молодші. Після активної екскурсії є можливість відпочити у затишній “Спелеохаті” Турклубу Тернопіль. Тут же ж можна і взяти напрокат комбінезони та спорядження, замовити інструктора.

Екскурсій у печери не буває забагато, туди можна їздити кілька разів і щоразу йти іншим маршрутом, отримуючи заряд позитиву і драйву.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також