Кутя – одне з дванадцяти традиційних страв різдвяного столу. В залежності від регіону, її готують по-різному. Пропонуємо п’ять рецептів приготування куті на Різдво. Зараз в кутю додають розпарені родзинки і горіхи (найчастіше – волоські). Деякі готують з безліччю всяких сухофруктів і навіть шоколадом, пише "Коліжанка".
Кутя з пшениці з цукатами, або “Панська кутя"
Інгредієнти:
2 склянки пшениці;
50 г цукатів;
½ склянки волоських горіхів;
мед.
Приготування: пшеницю промити. Варити на воді на повільному вогні 2 години. У 4 ст. л. води розмішати мед за смаком, залити пшеницю медовим сиропом на 30 хв. Горіхи трохи подрібнити і обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати.
Кутя з рису
Інгредієнти:
250 г рису;
100 г родзинок;
100 г мигдалю;
цукор;
кориця;
мак.
Приготування: рис промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк і промити кип’яченою холодною водою. Мигдаль та родзинки ошпарити окропом, мигдаль трохи подрібнити. Цукор розвести в невеликому об’ємі води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки і полити цукровим сиропом.
Кутя з пшениці з родзинками і інжиром
Інгредієнти:
250 г зерен пшениці;
150 г родзинок без кісточок;
150 г нарізаних плодів інжиру;
100 г меду.
Приготування: зерна пшениці зварити до розм’якшення, але щоб вони залишалися цілими. Ізюм та інжир добре промити, залити холодною кип’яченою водою і дати набрякнути. Потім все з’єднати, додати мед і перемішати.
Кутя з перловки
Інгредієнти:
200 г перлової крупи;
150 г маку;
50 г очищених горіхів;
50 г родзинок;
мед і цукор за смаком;
1/2 склянки вершків.
Приготування: перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності. Відцідити і остудити. Мак заварити окропом і варити до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити через м’ясорубку. Ізюм запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Все перемішати з вершками.
Кутя зі сухофруктами і малиною
Інгредієнти:
2 склянки цільних зерен пшениці або рису,
півсклянки чи третину (за смаком) меду,
сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку,
родзинки і (або) сушена малина чверть склянки.
Приготування: Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Все варити ще хвилини дві. В масу, що охолола додати мед. Залишити на 1-2 години.
Смачної куті!