В Тернополі підписують петицію, щоби купити обладнання для видачі паспортів у ЦНАПі

Тернополяни, які хочуть отримати закордонний паспорт, зможуть мати його не раніше, ніж за півроку — існує велика черга. 15 лютого 2017 року Європейський парламент затвердив механізм призупинення безвізового режиму для третіх країн. За прогнозами експертів, до середини літа Україна має реальні шанси отримати омріяний безвізовий режим з європейськими країнами. Утім, ті, хто не має біометричних паспортів, з країни так просто не поїдуть. 

У Тернополі підписують петицію, яка допоможе пришвидшити просес. 

— Щоб уникнути ажіотажу з оформленням нових паспортів, в жовтні 2016 року внесли зміни до законодавства, які дозволяють ЦНАПам міст приймати документи і видавати закордонні паспорти та ID-карти шляхом прямого доступу до Єдиного державного демографічного реєстру.  На сьогоднішній день за кошти міських бюджетів вже закуплене необхідне обладнання в містах Луцьк, Київ, Львів, Одеса, Кривий Ріг, с. Олександропіль Дніпропетровської області, Маріуполь, де вже видаються закордонні паспорти та ID-карти. Багато інших міст також знаходяться на різних етапах закупівлі цього обладнання. Потреба в додаткових станціях виникла тому, що існуючі потужності ДМС були розраховані тільки на закордонні паспорти, а з введенням ID-карт робочих станцій не вистачає. Так, ДМС м. Тернопіль записує в чергу на закордонні паспорти на липень 2017 року, — зазначає авторка петиції Катерина Кондратюк.

Авторка пише, що крім додаткових повноважень, органи місцевого самоврядування отримали і значне фінансування, адже 70% від адмінзбору за видачу закордонних паспортів надходить саме в місцеві бюджети. Відповідно, за 2016 рік бюджет м. Тернопіль отримав 11 609 949,47 грн. надходжень, в той час коли громадяни міста не отримують належного сервісу через нестачу обладнання і змушені звертатись в ДП "Документ", послуги якого є значно дорожчими. 


Для вирішення даного питання, згідно петиції, потрібно: 
1. Передбачити в бюджеті м.Тернопіль кошти на придбання необхідного обладнання. 
2. Провести тендер для закупівлі обладнання. 
3. Встановити дане обладнання в ЦНАПі м.Тернопіль, отримати доступ до ЄДДР. 
4. Розпочати прийом і видачу закордонних паспортів та ID-карт у м. Тернопіль.

— Сьогодні саме міська рада має усі повноваження і фінансування сприяти здійсненню мрії тернопільчан про безвізовий режим. Крім того, оформлення паспортів у ЦНАП збільшить надходження у місцевий бюджет.

Підписати петицію можна тут.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також