У шафах нормальних людей є одяг, а у мене книги, – тернопільський книголюб Анна Лисенко

Так говорить тернополянка, яка у свої 25 збилася з рахунку в прочитанні книжок. А щоб порахувати їх, взяла участь в bookchallengе 200 книг в рік. Анна Лисенко читає і на свій День народження, а за святковим обідом цитує щойно подаровані книги. На вихідних знімає відеоогляди прочитаного для свого Youtube каналу. Знає, що називається буктюбером, бо своїми розповідями про книги зацікавлює навіть тих, хто не читає. А взагалі, щоб бути щасливими, радить багато не читати. Про книги, їх розвиток та поради розповідає для ДОБИ книголюбка Анна Лисенко.

Як давно читаєте книги? Любов до читання виникла поступово чи передалась з генами?

У мене не було такого, щоб я не читала. Вдома завжди багато книжок. Кількість прочитаних видань збільшувалася постійно. Потім bookchallengе, відеоогляди. Зараз читаю ще більше.

Як виникла ідея розказувати про книги на відео?

Це пов’язано з bookchallengе – 200 книг в рік. Для означення книжок я залишала фото та номер видання в Інстаграм. Але чи прочитані книги взагалі, – не зрозуміло. Згодом почала писати невеликі коментарі у своєму блозі. Їх переглядало небагато людей, тому виникла ідея розповідати про книги живою картинкою. Так  з’явилися записи оглядів,  які розміщувала на Youtube каналі.

Чи були випадки, коли ви знімали огляди на непрочитану книгу?

Я знімаю відеоогляди на вихідних у світловий день. Бувало, що завтра книгу потрібно віддати, сьогодні – записати огляд, а вона не прочитана до кінця. Тоді роблю запис, але дочитаю її без сумнівів. Зазвичай враження не змінюються.

Як обираєте книги? Які книги до вподоби?

Раніше брала будь-яку з книжкової полиці, а з появою відеоканалу, проблем з відбором книг зовсім не має. Постійно є список з 10-15 позицій, які потрібно прочитати. З цього переліку надаю перевагу науковій фантастиці, українській сучасній літературі.

Скільки мають коштувати книги?

Зараз одна книга коштує стільки як торт. Знаю людей, які витрачають на книги двічі більшу суму, ніж я. Це питання пріоритетів. Ціна залежить від багатьох факторів. Моя практика підказує, що книги, які коштують менше 50-ти гривень – дивні. Але я не можу сказати скільки потрібно заплатити за хороше видання.

Як ви оцінюєте сучасну українську літературу? Які тенденції розвитку?

Якщо бути прискіпливим, то оцінка 3 з 5. Але це неправильно, адже мотивація в авторів зникає, видавництва не мають зиску і в результаті навіть середнього балу не поставиш. Сьогодні у нас багато нових авторів, жанрів, думаю, ми йдемо у правильному напрямку. Для прикладу Макс Кідрук, я б навіть не здогадалася, що це український автор, його манера письма на досить великому рівні.

Які жанри найпопулярніші сьогодні?

Безперечно, масова література. Саме з неї починають читати. Чим більше її з’являється на книжковому ринку, тим більше людей читатиме. Наступний етап – висока література.

Як ви вважаєте, якої літератури не вистачає в Україні? Яких жанрів забагато?

Я не знаю супер сучасного українського трилера чи хорошої наукової фантастики. Рік назад я жалілася, що у нас не має хорошого нон-фікшн, сьогодні – безліч. У нас з’являються переклади, які буквально півроку тому вийшли за кордоном. Інша річ, коли вони є не зовсім якісні, але навіть такі варіанти формують смаки.

Якби ви були б автором, про що написали б?

Мрію про епічну книгу. Якби зі мною не було стільки книжок і я б так багато не читала, цей процес розвивався б швидше.

На вашу думку, художня література має навчати чи розважати?

Люди, які не читають, не можуть тягнутися за книгою як за джерелом знань. Будь-яку інформацію вони можуть знайти в інтернеті. Тому, основне завдання художньої літератури є розвага. Книга набагато краще виконує цю функцію за кіно, бо тут ти сам режисер.

Однією зі спроб удосконалити паперову книгу є поява електронної. Чи це намагання не стане причиною її зникнення?

Приблизно півтори роки тому я придбала електронну книгу і читала тільки з дисплея. Була впевнена, що еКнига витіснить паперову. Але найважче в цифровому форматі даються книги великого обсягу. Врешті-решт я змінила свою думку, а електронну книгу подарувала.

Чи вірите в те, що за допомогою книги можна в чомусь переконати, змусити полюбити що-небудь?

Книга у цьому випадку є найкращим інструментом. За допомогою неї можна «не хотячи» вплинути на людину. У неї з’являться власні погляди, висновки і тобі не потрібно витрачати сили і нерви. Часто люди, які не читають, хочуть, щоб я порадила книги, тоді обираю з педагогічними цілями.

Чи сварилися через книги?

Я – неконфліктна людина. Книги сприймаються досить суб’єктивно, тому я намагаюся не влазити в різні суперечки щодо них. Одного разу я дала одній знайомій прочитати книгу, на яку планувала зробити розгромний відгук. А у неї склалися позитивні враженні: «Яка класна книжка!». Я була здивована, але сперечатися з нею – марна справа.

Чи є у вас стереотипи? Чи були випадки, коли книги розвіювали їх?

Загалом книга робить людину лояльнішою. Ти починаєш розуміти що ніщо не є істиною. Не має думки, яка була б правильною, такого не буває. Саме поняття стереотипу зникає.         

Що робити, коли під час читання книги засинаєш?

Читайте на твердому стільчику! У мене також є випадки коли відкладаю книгу, чи засинаю, але таке буває лише з нудними, нецікавими книгами. Не бійтеся понять «мода», «тренд»…, читаєте те, що до вподоби вам. Можливо, твоя тема – бульварні романи. Це нічого не значить, просто читайте. Головне, щоб відкрити книгу і не закривати поки не прочитаєш. А для цього не забудьте вимкнути сповіщення на телефоні.

Любов до читання потрібно привчати чи вона виникає випадково?

Не можливо ніколи не читати і одного разу прокинутися вранці, і сказати: «я читаю сто книжок в рік» – не спрацює. Це майже те саме, що починаю займатися спортом з понеділка. Потрібно знаходитись у відповідній атмосфері, спілкуватися з тими людьми, які читають. Допомагають соціальні мережі з відповідними спільнотами та, врешті-решт, відеоогляди.

Що може замінити книжку в майбутньому?

Книга як носій інформації може поступитися місцем новим технологіям, адже не актуальна інформація втрачає свою цінність. Але як вид мистецтва своє місце в розвитку соціуму не втратить.

Наталя Колодій


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також