У лебедів, які залишились зимувати на Дністрі в Борщівському районі, знайшли пташиний грип

В Борщівському районі зареєстровано спалах пташиного грипу серед диких лебедів. Про це повідомили в Тернопільському обласному лабораторному центрі МОЗ України. Нагадаємо, що лебеді залишились зимувати на річці Дністер поблизу с.Вільховець Мельнице-Подільської громади.

Наразі в осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення вірусу.

Довідка: Пташиний грип - інфекційне захворювання, яке викликається певним видом вірусу грипу. Незважаючи на те що існує безліч видів вірусу пташиного грипу, в зв'язку з останнім спалахом вчені займаються вивченням різновиди вірусу H5N1.

Цей вірус переносять дикі птахи, самі вони не хворіють на грип, але можуть передавати його домашнім птахам - курям, гусям та індикам, які схильні до захворювання. Для запобігання подальшого поширення грипу всі хворі птиці повинні бути вбиті.

Зазвичай пташиний грип не передається від птахів людям, проте з 1997 року відзначаються випадки захворювання людини особливо важкої, смертельно небезпечним різновидом пташиного грипу. Більшість випадків спостерігається в азіатських країнах, де працівники птахоферм тісно контактують з птахами без належного захисту. Експерти вважають, що вірус уже міг поширитися по всьому світу.



Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також