Тернополяни з третьої спроби вийшли на кавказький "п'ятитисячник". Фоторепортаж

Тричі приходили до підніжжя, потрапили в бурю і виснажились, але таки вийшли на кавказький п'ятитисячник Казбек альпіністи з Тернополя. Група, в якій були тернополяни, відправилась у Грузію наприкінці вересня. Спочатку влаштували невеликий трек для акліматизації, а потім збирались вийти на Казбек. Втім, погода зіпсувалась і плани довелось коригувати.

Про пригоди в Грузії ДОБІ розповів організатор мандрівки, мандрівник з Тернополя Володимир Горон.

— Наша мандрівка складалась з двох частин. Перша — це похід для акліматизації, щоби подивитись не тільки якусь одну вершину, а загалом грузинський Кавказ. Ми пройшли кілька перевалів, погода була добра, прохолодно, але вдень без опадів. Потім був часовий коридор на Казбек. Потім час на Тбілісі. Тому після походу ми піднялись на метеостанцію, це таке типове місце, з якого ходять на Казбек. Піднялись на сідловину, на плато 4200 метрів. Це була акліматизація, наступної ночі хотіли йти, але навалило снігу. Ми подивились прогноз і зрозуміли, що найближчі кілька днів нічого не світить. Тому ми поїхали у Тбілісі та вирішили, що ту екскурсійну програму, яка в нас була запланована на кінець, зробити всередині, щоб вернутись. Ми потусувались в Тбілісі, сходили в сірчані бані, — розповідає Володимир Горон.

Згодом мандрівники знову таки вибрали вікно, але погода вкрай зіпсувалась, було вже холодно і вітряно. Але прогнозувалось погодне вікно, яке б мало дозволити вийти. Відтак група знову піднялась на висоту 4200 метрів.

— Отаборитися, планували зійти на вершину, звідти недалеко, але сильно виснажились, попали в ураган, навіть не хотілось витягувати фотоапарати. Температура сягала 20 градусів морозу. На вітрі відчувалось -30. Вранці ми ще зварили їсти. Але були настільки виснажені, розуміли: якщо ще підемо на вершину, то будуть обмороження. В горах почались подихи зими, — розповідає Володимир Горон.

Мандрівники уже змирились, що вийти на Казбек не вдасться, тому вирішили їхати на море, а потім летіти додому. Правда. на морі погода була погана, а синоптики знову передбачили сприятливу погоду для сходжень на Казбек. Тому група втретє почала сходження.

— Теж було нелегко... Все, що вище 4000 метрів, нелегко, особливо, якщо живеш 300 метрів над рівнем моря. Шість учасників вийшли, бо один поїхав, а один вирішив лишатись в Тбілісі. Якщо люди підготовлені, нормальне спорядження, голова на плечах, то нещасних випадків вдається уникати, то ж не вісім тисяч. Але треба бути обережним. Казбек популярна вершина, туди ходить багато людей. В той тиждень, коли була погана погода, то ніхто не піднявся, а наступного, то ще троє людей вийшло з грузинського боку. Технічно Казбек складніший, ніж Ельбрус. Є елементи висотного альпінізму. Відповідно, потрібно мати навички ходіння в кішках, льодорубом вміти користуватись, ходити у зв'язках, — говорить Володимир Горон.

За його словами, вгорі є чимало тріщин, у які можна зірватись. Тому всі учасники групи скріплені між собою мотузками. Про тих, хто не дбав про безпеку, каже Володимир, нагадують пам'ятники.

— Не тіла, такого, як на Евересті, нема. Бо тіла звідти ще можна постягувати. Просто є таблички, що загинули ті, загинули ті. На будь-якій вершині популярній багато людей ходить і багато не повертаються, — говорить альпініст.

Зокрема, каже Володимир, тернополяни теж зустрічали альпіністів, які робили соло-сходження, а також недосвідчених туристів, які не розуміли небезпеки, правда, останні таки не ризикнули виходити без належного спорядження.

Вартість сходження на Казбек, каже Володимир Горон, може бути різною, головне дістатись у Грузію, бо вартість перельоту складає близько половини загальної суми. Також дорогі ночівлі в облаштованих притулках та готелях. Дешевше — спати у наметі.

— Загальна вартість десь 10-12 тисяч гривень. Але якщо економити, то можна вкластись, мабуть, й у тисяч 8, — додав мандрівник.

Вікіпедія: Казбек (5033 метри)— стратовулкан, найсхідніший п'ятитисячник Кавказу, розташований у східній частині центрального Кавказу, на кордоні Грузії і Росії (Північна Осетія).

На схилі Казбека зі сторони Дар'яльської ущелини (3 600 м) розташована Казбекська метеостанція (яка не працює), частина якої переобладнана в гірський притулок (альпійський притулок/альпійська хижа).

Читайте також: "В Грузії загинув альпініст з Тернополя"

Фото: Андрій Плішко


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також