Тернопільський школяр, якому ампутували ногу, бігає 20 км щодня і став чемпіоном

Тарас Радь, який пересувається за допомогою протезу, їздить на велосипеді, щодня бігає, займається лижними гонками, тренується і планує досягнути вершин у спорті. 16-ти річний хлопець — чемпіон України з біатлону та лижних гонок серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату. Він бере участь у змаганнях в Україні та світі.  

Тарас Радь — учень 10 класу Тернопільської школи-колегіуму ім. Йосипа Сліпого. Колись втратив частину ноги через лікарів: травмував м'яз, а медики погано промили рану. Через інфекцію згодом довелось ампутувати кінцівку майже до коліна, йдеться в матеріалі "20 хвилин".

Та протез не заважає йому досягати успіхів. Тарас Радь — вихованець Тернопільського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Там він займається вже два роки. І за цей короткий час уже здобув ряд перемог та виконав норматив кандидата у майстри спорту.  

— У 2015 році Тарас став чемпіоном України з біатлону, здобувши два „золота”, а також отримав два „срібла” на чемпіонаті України з лижних гонок, - розповідає тренер хлопця, директор дитячо-юнацької спортивної школи при центрі «Інваспорт» Віктор Федорчак.  – Також він —  учасник етапу Кубка світу з біатлону  в Німеччині, де був п’ятим. А на етапі Кубка світу в Фінляндії з біатлону - четвертим. Хлопець дуже наполегливий, багато тренується. На тренуванні пробігає не менше 20 кілометрів.

Хлопець рідко буває вдома, тренується в Україні та закордоном. 

Жінка додає, що син не одразу прийшов до того виду спорту, яким він займається зараз.

—  Коли він звернувся в «Інваспорт», пробував себе у різному: ходив на теніс, шашки, — пригадує пані Наталія. - Коли перший раз став на ролики, теж було розчарування. Та коли вдруге потренувався на доріжках для біатлону на спортбазі у Підгородньому — це його захопило. У літній період Тарас тренується на роликах, взимку - на лижах.

Наталія Радь вважає, що успіхи її сина — це диво.

— Тренер Тараса Віктор Федорчак помітив у ньому „родзинку”, — каже мама. — Ми їздили на змагання у Тисовець і там тренер казав нам, що дуже задоволений його результатами. Головне, щоб не розчарувався і щоб не набридло. 12 тренувань на тиждень Хлопець закінчує 10-й клас школи-колегіуму ім. Йосипа Сліпого. Каже, що встигає вчитися поміж тренуваннями.

Дітям з інвалідністю Тарас Радь порадив не падати духом і добиватися свого — крок за кроком іти вперед.

— Хоч і важко буде, але не варто озиратися назад. І все буде добре, — каже школяр.

Мама Тараса додає, що дуже важливим є бажання працювати — і в дитини, і в батьків. — Іноді дитина може впасти духом чи розчаруватися або втомитися, —  каже вона. — Її треба підтримувати, підбадьорювати, щоб ішла вперед. Тоді успіхи — не за горами.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також