Тернопільська лікарка розповіла, як восени вберегтись від циститу

Цистит — одна з найпопулярніших інфекційних хвороб холодної пори року, каже лікар-гінеколог медичного центру «Оксфорд Медікал» Ольга Коваль.  З настанням осінньо-зимового сезону наш організм стає дуже вразливий. Причиною цього є різка зміна температури, при яких виникає переохолодження всього тіла.

Найбільший відсоток звернень з такою проблемою припадає на представниць прекрасної статі.

Як зазначає Ольга Валеріївна, з медичної точки зору: цистит — запалення слизової оболонки сечового міхура. Хвороба виникає внаслідок потрапляння інфекції, найпоширенішими збудниками є стафілококи та стрептококи. Найбільше розвитку  циститу сприяють переохолодження тіла, вживання прянощів, копченостей і алкоголю. Тому при вживанні шкідливих харчів та не правильному способі життя підвищується ризик виникнення захворювання.

— Дискомфорт, який буває при циститі, є просто нестерпним. Основною ознакою є часте і болісне сечовипускання. Хворобливі позиви супроводжуються виділеннями невеликої кількості сечі. Наприкінці сечовипускання з’являється печіння, іноді виділяється крапля крові. Ця хвороба також може спровокувати і температуру, — розповідає Ольга Валеріївна.

Через анатомічну булову жіночого та чоловічого організмів, переважно частіше циститом страждають жінки. Коли будь-які симптоми цього захворювання застають зненацька, більшість схиляється до купівлі препаратів в аптечних пунктах. Та варто мати на увазі, що самолікування може затягнутись на довший період. А от у гірших випадках — перерости у хронічні запалення.

— Не варто ігнорувати похід до фахівця, бо, як свідчить статистика, інкубаційні періоди при різному імунітеті може тривати до двох місяців, тобто симптоми  менш помітні, а от сама хвороба прогресує і провокує ускладнення, — додає лікар.

Для профілактики Ольга Коваль рекомендує уникати переохолодження, дотримуватись правил особистої гігієни, використовувати гелі та мило з нейтральним РН, пити більше рідини, стежити за регулярним та збалансованим харчуванням. Важливо(!) вчасно відвідувати гінеколога та уролога, тому що витрачені 20-30 хвилин на прийом, можуть в майбутньому зберегти ваше здоров’я на довгі роки.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також