Тернопільська художниця випустила першу у місті українську розмальовку-антистрес (ФОТО)

 Ганна Осадко випустила у Тернополі першу розмальовку-антистрес. Попри те, що подібні розмальовки — це розкручений бренд світового книжкового ринку, кількість справді українських розмальовок можна перелічити на пальцях однієї руки. Тираж книжки — 1000 примірників, друком займалось видавництво "Богдан". Ціна - 35 гривень.

Як каже Ганна, наші видавці зазвичай ідуть легшим шляхом і просто перевидають іноземні бестселери, забуваючи про те, що кожна нація, кожен народ має свої особливості, які в такій тонкій справі, як арт-терапія, насправді важливі. Адже українцям, аби позбутися стресу, потрібні інші образи, аніж, скажімо, японцю чи  американцю.

 —В чому специфіка даної книжки і кому її варто купувати?

Розмальовка "Про головне" – це не лише терапія на основі живопису. Мій проект – живописно-поетичний, адже в основі кожної ілюстрації – якась сконцентрована філософська думка, речення-два, які налаштують вашу душу на Спокійне Споглядання Життя.

Приміром, такі тези : Свята весна, і бджоли-трудівниці любов збирають в теплі стільники… Цілющий мед скуштуємо узимку.

 Над луками – маленький вертольотик. То срібна бабка  бавиться, і Бог до неї усміхається між трави. 

Живіть простіше. Бо просте – важливе. Дитина. Квітка. Пуп'янок. Трава. 

Метелики – щасливі, бо не знають, що нині вже останній день живуть…

Бо кожен з нас – усесвіт нескінченний, і ти, і я, і квітка, і бджола…

Здається, прості, навіть дещо банальні вислови, які змушують задуматися над вічними питаннями – хто ти у цьому світі? Куди йдеш? Навіщо поспішаєш? Чи розумієш, що насправді ГОЛОВНЕ у твоєму житті? Мабуть, саме такі люди, які хочуть згадати оте ГОЛОВНЕ, правильно розставити акценти у своїй свідомості, і є потенційними покупцями цієї розмальовки. Принаймні, я дуже хочу, аби так сталося. Адже тоді у світі стане більше щасливих людей.

 — Які малюнки використовувались у розмальовці, чому саме вони?

  У розмальовці "Про головне" – усі ті прості й непомітні речі, які насправді і є важливими – дерева, квіти, трави, тварини й комахи, матір і дитина, мрії та надії на краще. Бог – у дрібницях. Помічати, цінувати кожен день, пити його по крапельці, бути вдячним за мале – ось у чому секрет спокою і щастя.

 — Чи ви самі розмальовували подібні книги і взагалі як виникла ідея створення?

 — Я сама розмальовувала хіба у ранньому дитинстві, потім мені стало нудно, бо зрозуміла, що сама умію  малювати краще, аніж розмальовувати магазинні шаблони. Пригадую, ще у садочку малювала "свої" розмальовки і давала їх розфарбовувати діткам. Вже згодом, коли працювала у видавництві "Богдан", видала велику "дівчачу" розмальовку "Моя принцеса" – там є всі ті гарнезні принцеси, яких так мені бракувало у час "совєцького" дитинства.

То насправді велике щастя, що я маю можливість і здатність реалізовувати свої дитячі (та не лише дитячі) мрії. Коли мені було 14, у шкільному творі про сенс життя та плани на майбутнє я якось так окреслила свої бажання: "Писати і малювати. І щоби мої книги та картини робили людей щасливими і здоровими. Щоби люди від них могли літати".

 Сподіваюся, мої бажання уже частково здійснилися. Бо не раз чула, що від моїх текстів людям стає краще, що вони мають терапевтичний вплив. Моя дитяча графіка викликає посмішки, пластилінові ілюстрації допомагають всебічному розвитку дітей, а тепер от розмальовка-антистрес  "Про головне" – аби люди змогли розфарбувати свої сірі будні, збагнути, що життя загалом прекрасне, лишень часом треба зупинитися і помітити це.

 — Обкладинку книжки прикрашає вагітна жінка, чому саме така обкладинка?

— Народження дитини – це завжди диво. Це космос насправді, творення життя, творення цілого світу.  Діти даються нам згори, часом усупереч усім медичним вирокам. Таким дивом є мої діти, які щасливо народилися попри резус-конфлікт. Таким дивом є кожен із нас. "Цілий світ – для тебе, коли ти сама є усім світом", - такі слова відкривають мою розмальовку. Будьте світлом для світу, відкривайте своє серце Богові, помічайте красу – і буде вам щастя.

— Де можна придбати книгу (з автографом)? 

 — Розмальовку-антистрес "Про головне" можна придбати у мережі книгарень "Дім книги", а за автографом звертайтесь безпосередньо до мене, навіть через мережу Фейсбук!

 Порада автора: Ви також інколи відчуваєте себе нещасним, вам здається, що світ навколо гнітить вас? Ви хочете бодай на хвильку зупинитися посеред людського мурашника, зануритися у тишу і спокій? Коли з’являються такі відчуття, повірте, немає нічого кращого, як почати розмальовувати. Тоді ви занурюєтеся у мрійливий світ яскравих кольорів та химерних форм, розслабляєтеся і розкриваєте своє творче начало. Правил немає! Без різниці, візьмете ви фломастери чи кольорові олівці. Дозвольте барвам запанувати над собою! Поступово ви забудете всі проблеми, заспокоїтеся і будете захоплено творити Диво. Намагайтеся зосередитися на найдрібніших деталях. Деякі малюнки потрібно буде доповнити власними візерунками,  не зупиняйте свою фантазію! Доведено - щоби віднайти спокій і гармонію,  достатньо розмальовувати лише 5-10  хвилин щодня! 

 

 Вікіпедія: Ганна Володимирівна Осадко - 38 років, українська письменниця, художниця, ілюстратор книг. Член НСПУ, кандидат філологічних наук України. 

Ганна Осадко переклала з російської мови книги Андрія Куркова «Казка про робота», «Казка про пилососика Гошу», «Школа котоповітроплавання», «Велика повітроплавна подорож» і Сергія Козлова «Їжачок у тумані».

Художниця мала кілька персональних виставок, зокрема 2010 року у Львівському музеї скла — виставку «Пляшка віршів», у 2012 році — виставку «Пластилін, перо і скло» в Національному музеї літератури України.

У 2013 році книжка Івана Андрусяка «Вісім днів із життя Бурундука» з ілюстраціями Ганни Осадко ввійшла до престижного щорічного каталогу найкращих дитячих видань світу «Білі круки».





 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також