Тернопільщина: через спалах пташиного грипу гинуть лебеді

Поблизу Дністра на Тернопільщини — гинуть лебеді. Як показали результати дослідження, причиною смерті став вірус грипу.

— В Борщівському районі зареєстровано спалах пташиного грипу серед диких лебедів на річці Дністер поблизу с.Вільховець Мельнице-Подільської громади. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення вірусу, — йдеться в повідомленні Тернопільського обласного лабораторного центру.

Там додають, що пташиний грип не становить небезпеки для людей.

Рекомендації щодо особистого захисту від пташиного грипу:
• не чіпайте руками і не використовуйте в їжу загиблих або хворих птахів;
• при виявленні трупа мертвої птиці обмежте до нього доступ інших людей та терміново сповістіть місцевого ветеринарного лікаря;
• не дозволяйте дітям грати з дикими птахами або з хворою домашньою птицею;
• не вживайте сире чи погано приготовлене м'ясо або яйця птахів; 
• м'ясо або яйця птахів зберігайте в холодильнику окремо від інших продуктів харчування. 
• якщо після контакту з птицею у вас виникло гостре респіраторне (грипоподібні) захворювання, терміново зверніться до лікаря. 


За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я від 3 жовтня 2016р. в 16 країнах світу зареєстровано з 2003р. 856 випадків лабораторно підтвердженого інфікування людини вірусом пташиного грипу А(H5N1), у тому числі 452 (52,7%) випадки смерті.
У всіх випадках епідеміологічне розслідування встановило контакт хворих із зараженим птахом і забрудненим навколишнім середовищем.
Підтипи грипу А(Н5) продовжують виявлятися в птахів у Європі, Західній Африці та Азії. За останні місяці 2016 р. виявлені віруси грипу А(Н5N6) у домашніх птахів в багатьох провінціях Китаю.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також