Температура, ломота і нудота, — тернопільські лікарі про симптоми "свинячого" грипу

Симптоми H1N1 подібні до сезонного грипу, кажуть тернопільські медики. Вони відзначають високу температуру, кашель, біль в горлі, нежить і закладеність носа, головний біль, ломоту в тілі і загальну слабкість організму. Можливі діарея та блювота.

До групи з підвищеним ризиком серйозних ускладнень відносять дітей до 5-ти років, людей похилого віку, вагітних жінок, осіб з хронічними захворюваннями та зниженим імунітетом. Якщо у дитини затрудняється або пришвидшується дихання, синюшність шкіри, блювота, сонливість, хвороблива чутливість, то слід негайно звернутися за медичною допомогою.

У дорослих, кажуть медики, до симптомів, які проявляються у дітей, можуть додаватися болі в грудях, важкість у черевній порожнині, раптове запаморочення і сплутаність свідомості. Симптоми можуть слабшати і повернутися з високою температурою і посиленим кашлем.

— Передбачена перепрофілізація терапевтичних відділів для надання допомоги хворим ГРВЗ і грипом, які можуть ускладнюватися пневмоніями. В області діє 284 ліжка інфекційних для дорослих і 243 ліжка для дітей. В стаціонарі в Тернополі 1 дорослий на 50 ліжок. На даний час проводиться капітальний ремонт, тому буде перепрофілізація в нашій лікарні у відділах невідкладних терапевтичних станів і інших при потребі. Буде перепрофілізація ліжок в районах нашої області. На даний час ми передбачаємо закупити додатково ліки і деззасоби для диференціальної діагностики грипу. Також на час епідемії будуть змінюватися графіки роботи, буде цілодобове надання допомоги інфекціоністами, терапевтами. Думаю, враховуючи наш досвід ми з цим справимося, — зазначила головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА, лікар-інфекціоніст Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги Олена Герасименко.

Щоб запобігти грипу медики радять уникати скупчення людей, громадських місць, контактів з хворими людьми. Часто мийте руки водою з милом. Намагайтеся не торкатися руками очей, носа, рота, адже саме так переносяться хвороботворні бактерії. Якщо ж захворіли, то негайно зверніться до лікаря, користуйтесь носовичком, коли кашляєте, одягайте респіраторну маску та вчасно змінюйте її.

Джерело: "Файне місто Тернопіль"


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також