Помер 95-літній герой Української Повстанської Армії з Тернопільщини

8 січня 2017 року помер 95-літній герой Української Повстанської Армії Давид Бадун (справжнє прізвище Гладун). За тиждень до цього - 2 січня - не стало його дружини.

Чоловік родом з Тернопільщини, хоча у 60-х роках він оселився в Нових Петрівцях на Київщині.

Давид Бадун легендарний націоналіст починав свій шлях боротьби у 13 років. 1940 року став членом ОУН, вів підпільну діяльність, спрямовану проти червоних, а потім і німецьких окупантів. З жовтня 1942 року - вояк Української Повстанської Армії на псевдо "Ворон".

Він брав участь у чисельних боях та диверсійних діях проти німців. 1944 року, коли фронт проходив через західну Україну, Давид потрапив до рук большевиків. Був у таборі на Уралі, потім забрали в Казахстан працювати на мідних шахтах. Там пробув до 50-го року - тоді його вислали в Красноярський край. Там він познайомився зі своєю майбутньою дружиною - донькою репресованих росіян Оленою.

1952 року Давида Степановича звільнили з табору, проте до України повернутися так і не дозволяли. До 1962 року працював на будівництві Красноярської ГЕС, після чого з'явилася можливість повернутися в Україну - його перевели на будівництво Київської ГЕС у Вишгороді. Аби не наражати на небезпеку родину, він змінив прізвище.

За даними Вишгородської міської організації ВО "Свобода".

 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також