Після війни: «Люди, які дивились смерті в очі, мають більше шансів створити власний бізнес»

Ветеранів, які повернулись з АТО, навчатимуть бізнесу в Тернополі. Безкоштовне навчання організувала Тернопільська бізнес-школа ТНЕУ разом з підприємцями. Організатори кажуть, якщо в радянські часи приватне підприємництво викорінювалось, то зараз у ньому багато перспектив. Відтак демобілізовані бійці АТО, які часто не можуть знайти роботу до душі, зможуть відкрити власну справу: чи то невеличке кафе, чи магазин, чи IT-компанію. Ветерани отримають базу знань, а також практичну підтримку в починаннях.

– Ми не хочемо, щоб люди прийшли просто послухати курс, а щоб після нього вони, найменше, мали б ідею і знали як її втілити в життя. А ті, у кого вже є напрацювання, – стартували й отримували результати. Звичайно, простіше буде тим, у яких вже є ідея, яку вони обкатуватимуть протягом навчання – розказує заступник директора Тернопільської бізнес-школи ТНЕУ Наталя Лагоцька.

Навчання триватиме 4 місяці, протягом яких ветерани зможуть отримати базові знання щодо започаткування бізнесу. Якщо учасники бізнес-курсу, після завершення навчання, будуть готовими розвивати власні проекти, то ментори допомагатимуть і підтримуватимуть їх протягом 8-12 місяців.

– Важливо, у яке середовище ветеран повертається після війни. Ті, хто пережив трансформації на війні та пішов шляхом розвитку, шукають успішні проекти, беруть відповідальність, гуртуються в зграї, де панують правильні цінності. Значна частина не мала досвіду бізнесу, тому здобуватимуть цілком новий. Це свідчить про позитивні зміни світогляду та світосприйняття. Бізнес-школа не про навчання найманих працівників, а про підтримку креативності та самостійних ідей учасників, – каже тренер першого модуля Олег Гуковський.

– Серед зареєстрованих є ті, хто проходив подібні тренінги. Ми запитували, які очікування від навчання. Один з учасників відповів, що цікавиться відкриттям власної справи, але раніше не стикався з цим. Я хочу познайомитися з людьми, у яких є бізнес та отримати нові знання – каже Наталя Лагоцька.

Свої наміри та участь в навчанні підтвердило 23 людей. Четверо зголосилися після закінчення набору. У групі має бути 27 демобілізованих ветеранів АТО. Серед учасників є жителі з Теребовлянського та Тернопільського районів. Також ініціативу виявили ветерани з інших областей: Вінниці, Харкова і троє з Києва. Найперші результати можна буде побачити на другий день навчання – 29 січня.

Наталя КОЛОДІЙ


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також