Ошукані Гутою інвестори та пайовики «Мрії» добиваються правди в судах

Після дефолту агрохолдингу «Мрія», до якого компанію в 2014 році довели її засновники – сім’я Гут, ось вже два роки то тут, то там виринають шокуючі подробиці щодо діяльності колись успішної агрофірми. Триває кримінальне провадження проти її колишніх власників, яких підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах. У ході справи постійно з’ясовуються все нові і нові обставини здійснених Гутами злочинів та стають відомі справжні методи їхньої роботи.

Якщо влітку від рейдерських захоплень потерпала сама «МРІЯ», то зараз від махінацій Гут страждають прості селяни. Яблуком розбрату стали земельні ділянки в с. Крогулець Гусятинського району Тернопільської області.

Віддали свою землю Гуті в обробіток крогульчани ще в 2010 році. Зареєстровані договори оренди землі з «Мрією» дійсні аж до 2020 року. Люди отримували впродовж всього цього часу орендну плату, зокрема, і відколи в «Мрії» змінилось керівництво, отримали також її і за 2016 рік. Аж ось у Гусятинському суді починають відбуватися гучні судові засідання за позовом 12-ти місцевих селян, які восени захотіли достроково розірвати свої договори оренди з «Мрією», бо стверджують, що на цих договорах стоять не їхні підписи. Вони заявляють, що укладали договори на оренду своїх ділянок терміном на 5 років, натомість звинувачують компанію в тому, що вона підробила договори на термін 10 років і сфальшувала на них підписи. Цікаво, що за увесь час, відколи діють чинні договори оренди (а це вже 6 років), жодної подібної заяви від пайовиків Крогульця не було. Хто вплинув на рішення селян та збурив їх проти орендаря поки невідомо, але є підстави вважати, що свої земельні ділянки вони збираються віддати в новостворену агрофірму того ж таки Гути, який після ганебного скандалу  вирішив повернутися в аграрний бізнес.

Всі 12 справ веде один і той же адвокат, у професійності або справжніх намірах якого доводиться глибоко сумніватися. Коментуючи хід судової тяганини адвокат заявляє, що агрохолдинг «Мрія» використовує землю своїх пайовиків для застави під кредити, які бере. Це є відвертою нісенітницею, проте дуже лякає людей, які переживають за свою власність – свою землю. Згідно українського законодавства, земля не є товаром, і агрохолдинги не володіють нею, тільки обробляють на підставі оренди. А орендовані земельні ділянки не можуть жодним чином виступати предметом застави, і професійний юрист просто не може цього не знати. Свідомо чи несвідомо залякуючи своїх клієнтів, пані адвокат описує їм схеми, які насправді використовували колись Гути, заманюючи іноземних інвесторів своїм «роздутим» земельним банком на 300 тис. га і «намальованими» під такий земельний банк фінансовими показниками.

Прояснити ситуацію мала би почеркознавча експертиза, яка встановила би достовірність підписів пайовиків на договорах оренди. Але позивачі заявили, що належних їм примірників договорів вони не отримали при підписанні у 2010 році. Їм їх просто не видали, а вже в 2016 році ці договори якимось дивним чином опинились у сільській раді, звідки пайовики їх забрали собі. Саме тоді, зі слів позивачів, вони і дізнались про 10-ти, а не 5-тирічний термін дії договорів та побачили нібито сфальсифіковані підписи. Примірники ж агрохолдингу, які могли б бути представлені для експертизи, ще у 2014 році вилучили правоохоронні органи при обшуках, які проводился в офісах «Мрії» в рамках порушеного кримінального провадження проти попередніх власників - родини Гут. Юристи компанії вже зверталися до МВС та НАБУ з вимогою повернути їхні примірники договорів для судової справи, проте відповіді поки не отримали. Також є клопотання про витребування третього примірника договору – з Держземкадастру, адже договори були зареєстровані, і в органі реєстрації є оригінал договору.

Коли зможуть добитися правди ошукані пайовики та інвестори і скільки ще судових засідань буде в цій справі, передбачити неможливо. Поки справ 12, але через контрольовані Гутами ЗМІ розповсюджується інформація про 350 позовів. Напевне, вони мають більше інформації. Але «Мрія» висловлює сподівання, що суд все ж таки докопається до істини, винесе справедливе рішення, і компанія зможе спокійно працювати в селі, для якого запланувала інвестиції та розвиток співпраці вже на багато років вперед.


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також