Найкращі фільми Одеського кінофестивалю

Відбулася урочиста церемонія закриття 7-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Гран-прі фестивалю "Золотий Дюк", який вручається за підсумками глядацького голосування, дістався картині "Той, хто горить, горить, горить" англійського режисера Чанії Баттон. Крім того, була оголошена дата проведення 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Він пройде з 12 по 22 липня 2017 року.
 
Першу нагороду церемонії, присуджену за кращий український фільм за версією журі, отримала картина«Гніздо Горлиці» режисера Тараса Ткаченка. Статуетку «Золотий Дюк» і грошовий приз у розмірі 50 000 гривень переможцю вручив член журі Національної конкурсної програми Валентин Васянович.
 
 
Золотого Дюка в номінації Найкращий європейський документальний фільм отримала картина французького режисера Шарля Редона «У Каліфорнії» ( «In California»). Рада Шешич, член журі Європейського документального конкуру, зазначила, що цей фільм не просто розширює межі документального жанру, але й дає можливість глядачеві повністю співпереживати героям.
 

 

Спеціальний диплом журі в цій конкурсній програмі дістався Зосі Родкевич за роботу «Мій друг Борис Нємцов».

 
Кращим фільмом 7-го Одеського міжнародного кінофестивалю за версією журі стала картина «Незаконні»(«Illegitimate») представника румунської «нової хвилі», режисера Адріана Сітару. Акторам, що представляли фільм на ОМКФ, Аліні Григоре і Робі Урсу, нагороду вручив голова Міжнародного журі Крістофер Гемптон.
 
- Робота над цим фільмом зайняла 3 роки, бюджет склав 7 тисяч євро. Це почалося як експеримент, ми досліджували концепти правди й істини. Режисер дав нам повну свободу. Ми не очікували на цю нагороду, але шалено щасливі, – подякувала за приз головна акторка.
 
 
Володарів нагород за кращу акторську роботу оголосила продюсер фільма-переможця Каннського кінофестивалю Ребекка О'Брайен: «Манера гри цих двох акторок дуже відрізнялася, але на своєму контрасті вони прекрасно доповнювали одна одну». Нагороду отримали виконавиці головних ролей у фільмі «Вітання з Фукусіми» («From Fukushima with Love») – Розалі Томасс і Каорі Момої.
 
 Спеціальними дипломами журі були нагороджені «Людожери» («Ogres») Леї Фенер і фільм «Засмага»(«Suntan») Аргіріса Пападімітропулоса.
Ксав'є Серон був нагороджений званням найкращого режисера за фільм «Смерть від смерті» («Death by Death»). Приз головному акторові фільму, Жан-Жаку Розену, вручила українська режисер Єва Нейман, дворазовий лауреат Одеського кінофестивалю, назвавши картину сміливою, чарівною і дуже зворушливою.
 
Гран-прі 7-го ОМКФ за результатами глядацького голосування був присуджений Чаніі Баттон за фільм «Хто палає, палає, палає...» («Burn, Burn, Burn»). Продюсер картини, Деніел-Конрад Купер, вийшов на сцену, щоб отримати нагороду з рук президента фестивалю Вікторії Тігіпко.
 
- У цей фільм вкладено небагато грошей, але багато нашої любові. Для нас це неймовірно важлива нагорода. Саме глядачі, які ризикують і йдуть на фільми без величезної промо-кампанії, надихають нас на створення нових картин, – поділився продюсер картини-переможця 7-го ОМКФ.
 
 
 

Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також