На фестиваль "Дзвони Лемківщини" прибули лемки зі всієї України

2TFgbeMuGawНа цих вихідних, 1-2 серпня, відбувся фестиваль «Дзвони Лемківщини-2015».Цього року фестиваль мав особливий формат. Він був приурочений 70-річчю з початку депортації українців.

Розпочали заходи з урочистої ходи з міста Монастириськ до урочища Бичово, під час якої вшанували пам’ять жертв депортації 1944-1946 років, загиблих Героїв АТО, загиблих Героїв Небесної Сотні, серед яких є два лемки.

Співорганізатором заходів став голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.

-Переселення 1944-1946 років було трагедією для багатьох родин лемків, серед яких і моя родина. Пів мільйона українців вимушено переселили з Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Любачівщини. Та незважаючи на відірваність від рідної землі, лемки зуміли зберегти свою культуру, - зазначив Степан Барна. – Сьогодні вони демонструють свої оригінальні звичаї та традиції. Це елемент єднання усіх етнографічних груп в єдиний народ. Більше того, лемки не втратили свою національну позицію. Серед них - Героїв Небесної Сотні та бійці АТО.

Демобілізовані воїни АТО – лемки за походженням – привезли на фестиваль прапор етнографічного товариства «Лемківщина». Як розповідає один з бійців, це символ бойового духу для лемків. Його організатори передадуть  наступним військовослужбовцям, які вийдуть на ротацію.

На фестиваль прибули переселені вдруге лемки із окупованих територій Сходу країни. -Серед гостей є переселений з села Переможне, що на Луганщині. Його батьків у 1945 році депортували з територій Лемківщини, - розповідає організатор фестивалю - голова всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгранович. – Часто депортованих поселяли на східних землях. Через сьогоднішні події вони змушені шукати захисту на Заході країни, вдруге переживаючи біль переселення. Ми сьогодні слухаємо їхні історії, щоб взяти приклад для наслідування. Серед лемків – Герої Небесної Сотні – Володимир Жеребний із Львівщини та Назар Войтович із Збаражчини. Ми схиляємо свої голови та дякуємо за гідний прояв патріотизму. Під час фестивалю співали лемківські пісні, готували страви національної кухні, проводили майстер-класи із виготовлення предметів побуту, демонстрували національний одяг та архітектуру.

Організатори дякували усім, хто долучився до проведення фестивалю. Серед головних меценатів – представники агрохолдингу «Мрія».

-Ми обробляємо близько 90 тис. га землі на Тернопільщині, серед яких є і землі лемків. Окрім оплати за паї, ми надаємо соціальну підтримку громаді. Зокрема, на Монастирищині відновли церкву, провели ремонт школи, дитячого садка. У попередні роки за підтримки агрохолдингу збудували капличку та дзвіницю на території проведення фестивалю. Плануємо підтримувати цей захід і надалі, - розповів один з менеджерів агрохолдингу.


Оксана Пілат

Опис відсутній


Читайте також