Лікарка з Тернополя розповіла про небезпеку гіповітамінозу взимку

Взимку та навесні актуальною темою серед населення є поняття про гіповітаміноз. Не кожен розуміє, що саме криється під цим звичайним та звичним, вже для всіх поняттям. Лікар-терапевт медичного центру «Оксфорд Медікал Тернопіль» Горохівська Світлана Петрівна розповіла про проблему гіповітамінозу у людей.

– Гіповітаміноз – це занижена кількість вітамінів в людському організмі. На сьогоднішній день, розрізняють три групи гіповітамінозу, – каже пані Світлана, – субнормальне забезпечення вітамінами, гіповітаміноз та авітаміноз.

– Останні дві групи супроводжуються яскравими симптомами. Гіповітаміноз, клінічно проявляється у вираженій формі зниження апетиту, підвищеною втомлюваністю та сонливістю. Авітаміноз – повною відсутністю того чи іншого вітаміну в організмі, — пояснює лікар-терапевт.

— Багато людей, навіть не уявляють причини такої проблеми. Поява гіповітамінозу може критись у звичайних повсякденних помилках. Часто першим кроком може стати неправильна обробка їжі, пригнічення кишкової мікрофлори, прийомом антибіотиків та інших ліків, — розповідає Світлана Петрівна.

— Під час вагітності, особливо потрібно слідкувати за кількістю вітамінів, це стосується також дітей та підлітків, адже організм, що росте, потребує їх більше. Особливо складний період під час зміни пори року, — наголошує лікар.

— Боротьба з гіповітамінозом полягає у збалансованому харчуванні та медикаментозній профілактиці вітамінами, під час лікування варто відкоригувати повсякденне меню, додавши білки, жири та вуглеводи. Також не варто забувати про свіже повітря, виділяючи годину часу на прогулянку, ви надасте організму бадьорості та покращите своє самопочуття, — радить пані Світлана.

— Слідкуйте за вашим раціоном та станом організму. Попіклуйтесь про себе та своїх близьких. Будьте здорові!


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також